Folkkampanj mot vinster tar form

2013-04-27 11:37:01

foto: Nickolina Engelberger
Rädda vården i Malmö, som här mobiliserat tusentals vårdanställda och andra Malmöbor, deltar som en viktig del av den nya Folkkampanjen för gemensam välfärd.

Stefan Löfven kan med den ack så verkningslösa kompromissen på S-kongressen ha lyckats sätta munkavle på en hel del kända vinstkritiker inom det socialdemokratiska partiet, men inte på den folkliga opinion som den nybilda­de Folkkampanjen för gemensam välfärd har gett sig den på att mobilisera.

SOM-institutets nya stora undersök­ning visar än en gång att en överväldigande majoritet av det svenska folket (62 procent) – till och med en klar majoritet av Moderaternas väljare (53 procent) – vill se ett stopp för alla vinstutdelningar i skola, vård och omsorg.
Det är denna, än så länge passiva, opinion som ett nytt gemensamt initiativ från nätverken Gemensam välfärd i Stockholm, Välfärd utan vinst och Rädda vården i Malmö nu vill få på fötter med en landsomfattande aktionsdag den 21 september. Inbjudan har redan börjat gå ut till ett uppstartsmöte i ABF-huset i Stockholm den 23 maj.
Hittills har även nätverket Vinstfri välfärd i Göteborg och Socialistiska läkare i hela Sverige antagit plattformen. Allra första fackförening att ställa sig bakom var Kommunals sektion för bussförarna inom Nobina i Stockholm.

Behandlingsassistenten Stefan Lundqvist, känd RS-profil i ­Sundsvall, tror att folkkampanjen kommer att gå hem även bland vänsterorganisationerna inom första maj-nätverket Sundsvall inte till salu, som demonstrerar för andra året i rad under den parollen.
– Det här är helt klart den ­hetaste politiska frågan i Sundsvall, där Alliansen är i djup kris och det ­moderata borgarrådet har hoppat av sedan han misslyckats med att få stöd för sin budget.

Stefan Lundqvist skulle också, om det går att få brett stöd för idén, ­vilja gå vidare med en kampanj för en lokal folkomröstning bakom kravet att riva upp Lagen om valfrihet, som nyligen antagits i kommunen.
– Hittills har Carema blivit godkänd som entreprenör inom hemtjänsten, vilket vi som kampanjat i ett år i frågan vet är djupt ­kontroversiellt bland vanligt folk. Och det är en opinion som inte har svalnat.
Även V-ledaren Jonas Sjöstedt har varit inne på frågan om det i vissa kommuner kan finnas läge för en folkomröstningskampanj, en idé som han luftade på ett gemensamt seminarium med Socialistiska läkare, Gemensam välfärd och Välfärd utan vinst under Socialistiskt Forum i Stockholm i november.

I Region Skåne, där de vårdanställ­da är på krigsstigen, tror Sten Axelsson Fisk, talesperson för Rädda vården i Malmö och en av två ordförande för Socialistiska läkare, på ett brett stöd för folkkampanjen.
– Huvudskyddsombud på Skånes universitetssjukhus i Malmö har ­tagit på sig att kalla till ett ­planeringsmöte efter vår överlämning av 5 000 namnunderskrifter i protest mot vårdnedskärningarna till regionfullmäktigemötet i Kristianstad den 7 maj.
Sten Axelsson Fisk, som även har inbjudits att tala på Vänsterpartiets första maj-manifestation i Lund,  hoppas kunna delta på folkkampanjens gemensamma uppstartsmöte i Stockholm den 23 maj och sprida initiativet i hela Skåne.
Förhoppningsvis kan även några kända debattörer och ­kulturpersoner, som agerat i frågan, vara villiga att ställa upp. Ett par som redan anmält sitt intresse är författaren Kajsa Ekis Ekman och poeten Jenny ­Wrangborg.
Lilian Berglund Wallin, en pensio­nerad rektor som även varit undervisningsråd på Skolverket, är ett ­annat exempel på ett nytt skikt av aktiva i kampanjen. Hon har i ett mycket välformulerat brev till det dussintal professorer i Kungliga Vetenskapsakademin som nyligen reste krav på en eliminering av vinstintresset inom skolan, inbjudit dessa att delta i kampanjen.

Inom nätverket Välfärd utan vinst hoppas man nu framförallt på ett bredare genomslag än tidigare ute på arbetsplatserna och i de fackliga organisationerna.
Även om det tyvärr är osannolikt att Kommunals gigantiska Stockholmsavdelning skulle ställa upp i kampanjen, är det mycket hoppfullt att dess representantskap i förra veckan antog ett uttalande inför Kommunals kongress, som trots kompro­misserna i LO-styrelsen och på S-kongressen upprepade avdelningens krav på non profit och röstade ned ett försök från avdelningsstyrelsen att urvattna det.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!