Föräldrar kämpar för Dalhagsskolan

2007-05-16 13:29:27
Efter ett förslag om att Dalhagsskolan i Husby, Akallaskolan i Akalla och Bredbyskolan i Rinkeby bör läggas ner, som utarbetats av några konsulter, har föräldrar på Dalhagsskolan börjat samla namn och kämpa mot nedläggningsplanerna.

Allt som allt föreslår konsultfirman Solving Bohlin & Strömberg en avveckling av15 grundskolor i Stockholm stad mot bakgrund av det stora elevtappet till friskolor.
Enligt rapporten så har andelen elever i Stockholm stad som väljer kommunala grundskolor minskat allt mer, för att 2006 vara nere i 80 procent, i stadsdelen Kista/Rinkeby är andelen 72-73 procent. Och man menar att det inte finns något som tyder på att elever kommer att bli mindre benägna att välja friskolor.
Därför anser man att Stockholms stad i sin skolplanering bör utgå från att elevantalet i de kommunala skolorna kommer att påverkas av denna utveckling.

Starka reaktioner

I lördags hade man öppet hus på Dalhagsskolan, där föräldrar och personal informerades om nedläggningshotet. Många reagerade starkt mot tanken att deras barn skulle behöva flyttas till andra skolor.
– Det är fruktansvärt att skolan ska stängas, säger Annete, som har två barn på skolan.
Aischa, med ett barn på skolan, håller med henne:
– Vi föräldrar måste agera innan man fattar beslutet!
Men det har också varit svårt att tala öppet om frågan på skolan. Bland personalen märks en viss rädla att protestera mot nedläggningshotet – kanske av rädsla att förlora sina jobb.

Demonstration 21 maj

Först var det meningen att det skulle finnas ett bord på Dalhagsskolans öppna hus med flygblad och information till föräldrar om nedläggningshotet. Men sedan tilläts inte något bord.
Trots detta hoppas föräldrarådsmedlemmen Nagat Abubaker få med sig föräldrarna för att kämpa mot nedläggningsplanerna. Nu i veckan ska plakat tillverkas tillsammans med barnen inför en planerad demonstration.
Demonstrationen ska hållas måndagen den 21 maj och man ska samlas på Dalhagsskolan kl 17 för att därefter gå till Husby Träff där politikerna i stadsdelsnämden har ett möte.

Nils Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!