Försvara CC Libertad från nedläggning

2013-12-05 14:29:30


Roberto och Natalie oroas över föreningens framtid då Göteborgslokaler sagt upp kontraktet på lokalen.

CC Libertad är en boliviansk kulturförening i Hammarkullen som grundades 1979. Föreningen har omkring 100 medlemmar och daglig aktivitet i den lilla lokalen i anslutning till Hammarkulletorget. Offensiv träffar Natalie Ortiz, föreningens ordförande, i dess lokal under träning inför årsfesten.
Medlemmarna är oroliga för föreningens fortsatta verksamhet då Göteborgslokaler har sagt upp kontraktet och ställer föreningen på bar backe den 15 december.

I bakgrunden dansar ett 20-tal ungdomar Taquirari inför årsfesten. Ungdomarna är mellan 13 och 23 år. Ledarna är Roberto Bolivar, 23 och Claudia Chavez, 28.
Om och om igen gör de om dansen för att stegen ska sitta inför fredagens årsfest.
CC Libertad bildades av politiska flyktingar från Bolivia under året av militärdikatur. De som kom till Sverige ville inte glömma sin kultur, sitt språk och traditioner och organiserade sig genom föreningen. Idag är det flera generationer som är anslutna till kulturföreningen.
– När jag var yngre lärde de äldre mig att dansa, sedan lärde jag de yngre och idag lär de i sin tur det ­vidare. På så sätt lever det vidare av andra, tredje och nu fjärde generationens bolivianer, säger Natalie.
– Jag är född och uppvuxen i området, idag är det en ny generation som har en samlingsplats att gå till genom föreningens verksamhet. Vi har 20-30 ungdomar här dagligen.
Långsiktigt vill de även kunna driva en idrottsklubb, vilket man gjorde vid föreningens start 1979, och även socialt arbete i form av läxhjälp. Men planerna grusades av att kommunala bolaget Göteborgslokaler nu kör ut föreningen på gatan och de riskerar att förlora sin lokal som är en viktig samlingsplats.
Det har under ett år varit många turer. Föreningen fick veta att Göteborgslokaler har ”andra planer” för lokalen. De lovades en lokal intill den nuvarande i samma storlek. Istället är den nya informationen att de ska lämna lokalen den 15 december.
– Göteborgslokaler har gett olika information hela tiden och beroende på vem vi talat med. Vi kände ett visst lugn när de lovat oss en annan lokal, men det verkar som att syftet bara var att lugna oss för att slippa protester. Idag är vi desperata, vad ska vi göra?
I januari valdes en ny styrelse som istället för att inleda planeringen ­inför årets Hammarkullekarneval fick beskedet att de står utan kontrakt, ­vilket orsakar oro inför framtiden.
– Vi har en långsiktig plan, men kan inte planera verksamheten om vi inte har en lokal. Vi har ingenstans att ha våra dräkter, ingenstans att ha våra möten eller dansträningar. Framförallt, var ska ungdomarna ta ­vägen? Det är inte som att vi har vår verksamhet i flyttkartonger och bara kan flytta ut.
Dansarna tar en kort paus och Roberto och Claudia kommer fram. Claudia har i likhett med Natalie också växt upp i området och föreningen. Roberto kommer från Hisingen.

– Man blir ledsen, men inget hjälper av att man blir uppgiven. Vi vill försvara lokalen och de ungas rätt till en samlingsplats. Årsmötet ­skulle ha varit för medlemmar, nu öppnas det upp för allmänheten och vi kommer att ha en namninsamling och protestera för rätten till en samlings­lokal, säger Roberto.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!