Försvara Edward Snowden

2013-06-18 16:38:52


Sally Tang Mei-ching från Socialist Action (CWI i Hongkong) intervjuas av SVT:s Rapport vid demonstrationen för ytt­randefrihet och försvar av Edward Snowden.

Edward Snowden, som är f d CIA-anställd, har visat hur den amerikanska staten bedriver massiv övervakning av vanliga människors telefonsamtal och internet. De följer i spåren av Wikileaks och Bradley Mannings avslöjanden av USA-imperialismens verkliga ansikte.

Lika snabbt som Snowden blev en fiende för de styrande i USA fick han anhängare världen över. Så många som 1 000 demonstrerade den 15 juni till stöd för Edward Snowden i Hongkong, dit han flytt. Socialist Action (CWI i Hongkong) var en av arrangörerna.
Demonstranterna skrek ”Försvara yttrandefriheten”, ”Skydda Snowden”, och ”Ingen utlämning”. Sally Tang Mei-ching från Socialist Action var den förste talaren och intervjuades i två tv-inslag från London Guardian och SVT:s Rapport (se klippet).
Opinionen i Hongkong är tydligt emot att Snowden ska utlämnas till USA – 50 procent säger nej, medan 17,6 procent säger ja. Samtidigt har USA:s FBI (Federal Bureau of Investigation) inlett en brottsutredning och vidtagit ”alla nödvändiga åtgärder” för att väcka åtal mot Snowden för att ha avslöjat hemliga amerikanska övervakningsprogram. Bland annat har Snowden avslöjat hur USA:s ”Prism”-program som drivs av NSA (National Security Agency) hämtar information från privata onlinekonton i USA, men även utomlands. Detta har också avslöjat företag som Google, Facebook, Skype, Paltalk, Microsoft, Apple och Yahoo som samarbetar med Prismprogrammet.
Snowdenaffären är en global skandal för den amerikanska regeringen.
Genom att visa hur USA bedriver övervakning och hackar datorer i Kina har Snowden avslöjat Washingtons hyckleri i anklagelserna mot diktaturen i Peking.

Hongkongs regeringschef CY Leung väntar fortfarande på order från diktaturen i Peking hur han ska agera. Peking kommer att ta det slutliga beslutet om Snowden ska utlämnas.
Beslutet kommer inte att bero på ”mänskliga rättigheter” eller respekt för yttrandefriheten, utan avgörs av geopolitiska intressen och regimens politiska intressen.
Snowdens avslöjanden representerar politiskt kapital som Kinas regim kan utnyttja för att sätta press på USA:s regering. Peking letar efter sätt att dämpa USA:s påtryckningar (om handel, valutakrig och Obamas militära ”vändning” för att blockera Kina i Asien). Den kinesiska staten fruktar samtidigt att dess egna övervakningssystem kommer att exponeras om de går för långt i denna fråga.

Wikileaks avslöjade hemliga dokument från den amerikanska regeringen 2010, inklusive de brott som har begåtts av amerikanska trupper i Irak och Afghanistan. USA:s regering förföljer grundaren av Wikileaks, Assange, med alla medel. Hittills har Assange tvingats stanna i Ecuadors ambassad i Storbritannien.
Bradley Manning, som släppte över 700 000 hemliga amerikanska dokument har redan tillbringat nästan tre år i häkte i avvaktan på rättegång. Under tiden har han torterats och degraderats. Detta visar att USA, som utger sig för att stå för ”mänskliga rättigheter” har samma inställning som den kinesiska diktaturen mot yttrandefriheten när det gäller att försvara intressena hos den styrande eliten.

Demokratiska rättigheter och frihet från statlig övervakning och förtryck vinns genom masskamp. Det är inte något som delas ut av eliter eller imperialistiska regeringar.
Under demonstrationen i Hongkong ställde Socialist Action följande krav till försvar av Edward Snowden:
  • Mot utlämning – ge Snowden asyl i Hongkong!
  • Stoppa förföljelsen av Snowden. Frige visselblåsaren Bradley Manning!
  • Ned med Big Brother-staten. Avskaffa ”Prism” och andra antidemokratiska spionprogram!
  • Avskaffa censuren – för pressfrihet och yttrandefrihet
  • Bryt de privata mediernas dominans – för verkligt fria medier under demokratisk offentlig kontroll!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!