Fortsatt kamp för hyresrätten

2008-12-03 17:01:06
När motståndet mot bostadsrättsomvandlingar är större än någonsin går Stockholm Stadshuset tvärt emot både opinion och tidigare regelverk och ger bostadsrättsfö-reningarna ytterligare sex månader för att bedriva övertalningskampanjer.

Under hösten tvingades Stadshuset dra i nödbromsen och utförda ett tillfälligt stopp för ombildningar. Med medias goda hjälp har allmänheten fått den helt felaktiga uppfattningen att ombildningsprocessen är stoppad.
Det enda som är stoppat är möjligheten att lämna in nya intresseanmälningar i innerstan (och Årsta och Liljeholmen), något som finanskrisen redan har stoppat. Bara 14 nya anmälningar hade kommit in sedan juni.
Men inte ens detta ”stopp” är på riktigt. Nyligen godkändes en intresseanmälan från Norr Mälarstrand, trots att föreningen var ”oäkta” och trots att Svenska bostäder avrått från ett godkännande. I samband med detta ”politikerstyre” slutar Svebos vd Göran Wendel.
I själva verket rör det sig om mer av ombildningspropaganda p g a de nya sex månaderna. Medräknat en tidigare förlängning och de ursprungliga sex månaderna har nu bostadsrättsföreningarna 14 månader på sig från att erbjudandet (priset) kommit till att stressa och pressa grannarna. Med handläggningstiden innebär det att flera hundra fastigheter blir utan planerat underhåll och tillåts förfalla under mer än två års tid.

Att hyresgästerna röstar
nej på köpestämmor har ingen betydelse för dessa bostadsrättsivrare som inte tvekar att köra över alla demokratiska spelregler. Lindgården i Dalen har nyligen haft en andra köpestämma, där jasidan bara fick 55 procent av de 67 procent som krävs. Nu kommer bostadsrättsföreningen att utnyttja en utnötningstaktik och känslan av att det är omöjligt att stoppa en ombildning.
Detta innebär att en aktiv nejkam­panj är viktigare än någonsin. Nätver­ket Sälj inte Dalen har dragit igång en brevbomningskampanj mot Stadshuset och kommer att protestera vid koncernstyrelsemötet den 15 december.
Vill du beställa vår protestskrivelse, kontakta elin_gauffin@hotmail.com eller ring på telefon 073-509 06 84.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!