Fortsatt masskamp kan fälla Irans regim

2009-06-24 11:53:32
Trots stigande dödsoffer och regimens allt mer desperata försök att hål­la sig kvar vid makten fortsätter massprotesterna i Iran.
Miljoner har gått ut på gatorna för att kräva ny­val, demokrati, jämlikhet – ett slut på den gamla ordningen.

Öppet har man trotsat den högste ledaren ayatolla Khameneis demonstrationsförbud och den tilltagande repressionen.
Under trycket av heroisk masskamp har splittringen inom den härskan- de klassen ökat.
Av rädsla för rörelsens radikalisering har staten tillsammans med väpnade islamistiska grupper försökt stoppa rörelsen med våld och repression. Men regimen har inte lyckats. Snarare har effekten blivit den motsatta. Beslutsamheten har ökat, vilket även satt större press på Mousavi och ”reformanhängar-na”.
Även ”reformfalangen”, liksom politikerna i Väst, överraskades av protest- viljan och det kokande missnöjet. Gemensamt fruktar de att massorna samlas för att svepa un­dan regimen.
Revolutionen i Iran är dock bara i sin början.
För att ta masskampen till en ny och högre nivå krävs det att arbetarklassen och de fattiga tar steg mot att organisera sig som en självständig kraft med strejker och andra massaktioner.

Bilarbetarna vid Iran Khodro, den största bilfabriken, har redan varit ute i strejk och uppgifter cirkulerar om att andra arbetargrupper diskuterar att göra detsamma.
Omedelbart står kampen för demokrati i förgrunden, men bara en so- cialistisk revolution kan garantera demokratiska fri- och rättigheter.
För att politiskt och militärt besegra de styrande i dagens Iran behöver massorna förenas i demokratiska organisationer med säte i varje större bostadsområde, på arbetsplatser och universitet.
Massornas självständiga organisering och kamp ut­gör grunden till ett nytt Ir­an – ett demokratiskt och socialistiskt Iran.

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Bort med den diktatoriska re­gimen.
  • Demokratiska fri- och rättig­heter. Fria val.
  • Frisläpp alla som fängslats – avskaffa censuren.
  • Bygg demokratiska kamp- och försvarskommittéer som kan samla motståndet och försvara massrörelsen.
  • Arbetarklassens självständi­ga organisering i demokratis­ka och kämpande fackföre- ningar samt ett socialistiskt arbetarparti.
  • För ett demokratiskt och socialistiskt Iran med garantera­de demokratiska rättig­heter för alla nationella minorite­ter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!