Fortsatt stark antirasism i USA

2017-09-14 21:16:36


Allt fler drar socialistiska slutsatser i den antirasistiska kampen.

Unga och vanliga familjer i tusentals slöt i USA upp förra helgen för att protestera mot det högerextrema hatet. 

Trots att båda de högerextrema samlingarna i San Fransisco och Berkley ställdes in tågade omkring 15 000 antifascister i San Fransisco och 3 000 i Berkeley. Den lilla grupp nynazister som dök upp omringades snabbt och flydde sin kos.
Bostons massiva uppslutning för några veckor sedan då 45 000 slöt upp i protest mot fascismen höjde stämningen bland de som kämpar mot Trump och skakade de högerextremas självförtroende. Händelserna i Charlottesville har påmint aktivisterna om hur allvarlig denna kamp är.
Trots att det inte finns några Sydstatsmonument i området kring Berkley och San Fransisco, som ligger bredvid varandra, fortsätter kampen i en annan form, vilket sågs i striden vid San Lorenzo High School. Skolans fotbollslag har sedan grundandet för 60 år sedan hetat ”Rebels” och deras hjälmar med sydstatsflaggan på togs ur tjänst först under 1990-talet.
Ifjol misslyckades en kampanj med att ta bort lagnamnet, men efter händelserna i Charlottesville har studenterna fört en massiv kamp för att dumpa lagnamnet, vilket till slut ledde till att skolstyrelsen gick med på detta.

Berkleys antihatdemonstration var från början tänkt att hållas på Berkley-universitetets mark, men på grund av hur mycket som var förbjudet att ha på protestområdet – vattenflaskor, ballonger, handväskor med mera – beslöt sig organisatörerna helt riktigt för att istället demonstrera på gatorna. Rörelsen organiserade sin egen säkerhet med 150 frivilliga demonstrationsvakter.
Efter demonstrationen marscherade majoriteten av deltagarna mot de högerextremas samling, och socialister från olika organisationer ledde huvudstyrkan i fronten.
Banderoller, skyltar och flaggor från Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA), Democratic Socialists of America och International Socialist Organization dominerade marschen. Medlemmar i Socialist Alternative sålde 60 exemplar av tidningen och hundra ”Dump Trump”- och ”Berkley står med Charlottesville”-skyltar.
För många ungdomar var detta den första demonstrationen de deltagit i. Många har tidigare sett sig själva som liberaler och vissa röstade på Hillary Clinton i valet. Trots att de visste att de högerextremas marsch hade ställts in bestämde de sig för att ändå ta sig ut för att protestera. Nu är de en del av rörelsen som drar in fler och fler människor mot socialistiska och marxistiska idéer.

Förra helgens evenemang bekräftade den kritiska roll som massiva demonstrationer har för att pressa tillbaka högerextremismen, men också för att återuppbygga arbetarklassens självförtroende i att kunna organisera sig självständigt.
För att besegra trumpismen och extremhögern kan vi inte förlita oss på det företagsdominerade Demokraterna. Vi behöver starta en rörelse för bygget av ett massbaserat, brett vänsterparti kring ett program som går bortom kampen mot rasisternas hat och vidare mot kampen för anständiga jobb, bostad man har råd att bo i och gratis utbildning för alla. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!