
Ett avgörande kommer enligt Dagens Nyheter mycket snart, allra senast den sista mars. Svenska Dagbladet gör en ännu mer drastisk tolkning efter att ha talat med GM:s vice ordförande Bob Lutz, att GM nu lutar åt att lägga ned Saab efter att under en ”strategisk översyn” ha separerat bolagen utan att hitta några intresserade köpare.
Enligt Forster krävs statligt stöd till nya produkter som är klara till 60-70 procent, men som måste betalas 2009 och 2010.
– Ovanpå detta har vi utvecklingen av nya Saab 9-3. Det klarar vi inte på egen hand.
Forster välkomnar förhandlingarna med den svenska regeringen och dementerar påståendet i amerikansk press att GM gett upp hoppet om att hitta någon intresserad köpare av Saab.
– Först krävs en affärsplan för Saabs framtid som lönsam tillverkare, säger han.
GM:s Europachef anser heller inte att det är konstigt att be staten om hjälp i Sverige, liksom i Tyskland och USA.
– Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser, säger Forster, som samtidigt noterar att den svenska regeringen inte vill äga någon biltillverkare.
Lutz kallar Saab en finansiell katastrof och tror inte heller enligt SvD att det ”i nuvarande marknadsläge” går att få lönsamhet för de nya modellerna 9-5 och 9-4X inom ett och ett halvt år.
Offensiv har talat med Håkan Danielsson som är ordförande för akademikerföreningen Sveriges ingenjörer vid Saab Automobile.
– Det finns en osäkerhet om vad GM vill, säger han.
Nu tycks hoppet ändå ha ökat efter regeringens löften om lånegaranti-er och stöd till forskning och utveck- ling i ett särskilt statligt utvecklingsbolag.
– Då är det viktigt att pengarna används till en verksamhet i Sverige, anser Danielsson.
När det före jul gavs besked om att GM och Ford ville sälja sina svenska bilföretag uppvaktade han och Magnus Sundemo, ordförande för Sveriges ingenjörer på Volvo Cars, regeringen med ett förslag om att slå samman Volvo och Saab, vilket kräver att ”den svenska regeringen engagerar sig mera kraftfullt i frågan om ägandet av bilföretagen”. De senaste åren har enligt ingenjörsfacken varit frustrerande. ”Vi har sett hur avancerade tekniska lösningar stoppats eller skeppats iväg och inte kommit till användning för att möta de krav konsumenter och myndigheter ställer idag”, heter det i det gemensamma uttalandet.
Kritiken av bilindustrins ägare har också fått eldunderstöd av ett debattinlägg i Ny Teknik av den f d Volvodirektören Bo Ekman, som är chef för tankesmedjan Tällberg Foundation: ”Det är politikens ansvar att tänka längre än dit näsan räcker. Före- tagsledarna drivs idag av nästa bokslut. Marknaden är varken vis eller välvillig. Det är ingenting att moralisera över. Marknaden tar aldrig det slutliga ansvaret”.
Facken tycks in i det sista utgå från förhoppningen om att GM och Ford trots allt ska satsa på sina svenska bilföretag, en chans som de hoppas har ökat efter regeringens bilpa- ket.
Om GM behåller Saab trots en global överproduktion på 20 miljoner bilar och GM:s hot om att avveckla en eller två fabriker radar Danielsson upp flera argument för Trollhättan.
Han pekar på att den svenska fabriken efter stora investeringar ligger i topp när det gäller kvalitetsvärden, med ett nytt måleri, en ny karossverkstad, en ny pressline och monteringsfabrik o s v.
Facken har också desperat vädjat till GM med argument som att en ingenjör i Tyskland är 60 procent dyrare än i Sverige och att en metallare där är 40 procent dyrare, samt att en ny generation Saab 9-5 skulle vara några tusenlappar billigare att bygga här än i Tyskland.
Om man ändå försöker sälja Saab och/eller Volvo hoppas Håkan Danielsson att den svenska regeringen ska agera barnmorska för att slå samman Volvo och Saab till ett företag med två märken i en nordisk lösning, där staten i alla fall tillfälligt kan gå in som delägare.
Med ett pendelavstånd på mindre än en timma mellan Trollhättan och Göteborg kan till exempel bilföretagens ingenjörer och utvecklingsavdelningar samordnas.
– Vi har ju inte var och en för sig fullbelagt hela tiden, menar han.
Danielsson pekar också på att andra svenska företag kan bidra till en spetsposition på världsmarknaden när det gäller miljövänliga energi- och bränslesnåla bilar med låg vikt och högpresterande växellådor.
ABB med sina kunskaper om elmotorer och Vattenfall som dominerande elproducent har i debatten nämnts som tänkbara partners.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv varnar för att andrummet kan bli kort och sluta med katastrof om inte alla berörda fack mobiliserar de anställda och hela fackföreningsrörelsen till en massiv kamp för ett förstatligande.
Det är de anställda som har idéerna och bilkunnandet om vad som behöver göras. När Sveriges ingenjörer i mitten av oktober uppvaktade regeringen i en PR-kupp med stort genomslag hade de med sig en ny Volvo V50-modell, som de utan betalning och på bara tre månader på sin fritid modifierat på 11 punkter till den bränslesnålaste bilen i klassen.
Men vad som krävs nu är inte bara en tillfällig nödhjälp till den svenska bilindustrin, utan mycket stora och långsiktiga investeringar för en planerad energiomställning av hela transportsektorn som eliminerar utsläppen av koldioxid och på så sätt kan bli en global förebild.
För att klara detta behövs enligt RS ett förstatligande under kontroll av de anställda av hela bilindustrin, tillsammans med de stora elbolagen och bankerna.
Arne Johansson