Göteborg: Stoppa rasistiska Pegida

2015-04-15 13:51:38
Pegida är en rasistisk och antimuslimsk organisation som bildades i Tyskland och som försöker att etablera sig i Sverige. Den 18 april har den utlyst en manifestation i Göteborg och kommer att mötas av protester för att stoppa deras försök till etablering.

Tidigare har rasisterna stoppats av 5 000 antirasister i Malmö, försökt och misslyckats två gånger i Stockholm samt mötts av 400 antirasister som överröstade dem i Linköping.

Pegida, Patriotiska européer mot islamiseringen av Europa, bildades i Tyskland med antiislam på agendan. I sitt tyska program har de lyft fram att de vill stoppa islamiseringen av Europa och att antalet flyktingar till landet kraftigt ska skäras ned. De har haft ett flertal demonstrationer i Tyskland, framförallt i Dresden, men generellt har de haft svårt att ha demonstrationer på grund av stora antirasistiska samlingar. 

Pegida har lidit av interna konflikter och flera i ledningen har hoppat av. Lutz Bachmann lämnade i samband med att en bild av honom publicerades i media när han är klädd som Hitler.

De personer som figurerar bakom Pegida i Sverige är en grupp näthatare. Henrik Rönnquist, före detta gallerist, dömdes nyligen för hets mot folkgrupp tillsammans med Dan Park, som är förintelseförnekare och självutnämnd konstnär. En annan framträdande person är Annica Herloff, näthatare som hetsar mot muslimer och delar länkar från nazistiska hemsidor på Facebook. 

Pegida Sverige försöker göra som sin tyska motsvarighet att slå mot alla invandrare och flyktingar genom att spä på islamofobin i Sverige. De har fått stöd i bland annat SD:s tidning Samtiden.

Rättvisepartiet Socialisterna mobiliserar tillsammans med andra för att stoppa rasisterna. RS-medlemmar har haft flygbladsutdelningar inför demonstrationen, sålt Offensiv och kampanjat mot rasism och Pegida. Och det har gett bra respons, inställningen bland de som har visat intresse är ”kan Malmö kan vi”. Den inställningen är bra. 

Tusentals demonstrerade mot rasism och nazism i fjol, och Pegida har ännu inte lyckats etablera sig i Sverige tack vare de antirasistiska protesterna. Rasister och nazister måste mötas på plats och stoppas innan de växer sig starka. Detta kan bara göras av en antirasistisk motståndsrörelse. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!