Gruv 4:an: ”Vi accepterar inte förbundsstyrelsens storebrorsmentalitet”

2009-03-09 17:49:41
Till Förbundsstyrelsen IF Metall

Malmberget 2009-03-04

IF Metalls förbundsstyrelse har omförhandlat Gruv:s centrala branschavtal utan att vare sig informera eller förhandla med Gruvs utsedda förhandlingsdelegation. Vi menar förstås det nya avtalet om permitteringsöverenskommelse. Den normala gången vid förändringar i centrala avtalen ska vara att förhandlingsdelegationer inom
berörda branscher kallas samman och förhandlar eller är rådgivande av frågor för att sedan lyfta frågan till avtalsrådet att besluta. Denna process gör att det finns en god förankring i beslutsfattandet. Beslutsprocessen som förbundsstyrelsen har valt är att gå över huvudet på förhandlingsdelegationen samt avtalsrådet. Det gör oss oerhört frustrerade och funderande vad vi ska med förhandlingsdelegationer eller avtalsråd till när förbundet inte har avsikten att använda dessa i viktiga beslutsfrågor. Vilken fråga ska Ni besluta om härnäst utan att kalla in avtalsrådet? Borttagning av OB-tillägg ? Sänkning av övertidstillägg ? Skriva 10-årsavtal med motparten ?

Vår information om förändringar i vårt branschavtal kom via media på radion under en bilresa mellan Kiruna och Malmberget. Utifrån denna radioinformation skulle vi informera frågande medlemmar som ringt i ett.

Vi anser att detta är ett ovanligt förfarande i en demokratisk förening ! IF Metalls förbundsstyrelse gick även mot det fackliga löftet. Beslut av så stor dignitet måste fattas i rätt ordning vilket inte är gjort eftersom man inte använde sig av förhandlingsdelegationer eller avtalsråd. Gruv 4.an anser att man istället borde sätta högre tryck på arbetsgivare och regeringen om att åstadkomma utbildningsplaner för anställda där staten och företagen finansierar detta med 50/50modellen. Vi anser att man fråntar regering och arbetsgivare sitt ansvar över krisen och flyttar det återigen till arbetstagarna som absolut inte har skapat denna situation.

Med detta kan vi konstatera att vår förbundsstyrelse inom IF Metall har en annan åsikt än stora delat av fackföreningsrörelsen om hur förhandlingsordningen ska fungera.

Vi accepterar inte förbundstyrelsens storebrorsmentalitet. Vi kräver att avtalet rivs upp och att förbundet istället går i täten för ett riktigt krisprogram : kamp för jobben, mot bonusar och miljardutdelningar och för massiva statliga satsningar.

Men istället för att ta initiativ i den kampen så sätter förbundsledningen de lokala facken under enorm press att acceptera lönesänkningar utan att få någon som helst garanti att det räddar ett enda jobb !

Gruv 4:an vill även ha svar på varför det var så bråttom att teckna ett sådant avtal.

Med anledning av ovan nämnda anser Gruv 4:an att förhandlingsdelegationerna omgående kallas samman för att diskutera det uppkomna läget och låta avtaslrådet ta ställning till nuvarande uppgörelse. D å avtalet har tre månaders uppsägningstid så bör även avtalsrådet omgående kallas ihop så att vi så snabbt som möjligt kan säga upp detta avtal innan det ställer till för mycket skada, om avtalsrådet har den uppfattningen.

Svar önskas erhållas skyndsamt.

Fackliga hälsningar

Tomas Nilsson
Ordförande Gruv 4:an

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!