
Såväl ungdomar som vuxna är överens om att våld, droger och kriminalitet måste bekämpas och det offentliga rummet måste tas tillbaka.
Rättvisepartiet Socialisternas demonstration måndagen den 20 maj efter skottlossningen fick kraftigt stöd och uppmärksammades i Göteborgs-Posten samt tidningen Nordost och dess krav har fått stor spridning.
Alfredo Torres tog initiativet till att lyfta fram demonstrationens krav till Hammarkullekarnevalens grupper och fick genast gehör.
När karnevalen i lördags gick genom stadsdelen hade samtliga grupper affischen i fronten med texten ”Stoppa våldet – För trygghet i Hammarkullen”.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv, som hade två tält på området under Hammarkullekarnevalen, fick starkt stöd för vår kampanj ”Rusta upp förorten”, över 2 000 personer skrev under protestlistorna, 461 Offensiv såldes, 44 prenumerationer tecknades och två nya medlemmar värvades. Flera har även visat intresse för att gå med i partiet.
– Vi vill visa att det är vi boende som kan skapa trygghet i vårt område snarare än den polisiära ockupation som skotten har fört med sig, säger Amer Mohammed Ali, RS Hammarkullen.
Rättvisepartiet Socialisterna sålde under tre dagar slut på samtliga Offensiv. Även förra veckans nummer som fanns kvar tog slut.
Kristofer Lundberg
Röster från Hammarkullen:
Ali Omar:
– Det är så sjukt hur långt det har gått. Skottlossning i Hammarkullen. Drogförsäljningen och kriminalitet måste stoppas. Men det gör man inte bara genom att ta itu med de som säljer här, man måste ta de stora fiskarna som för in drogerna hit.
Alexandra Agbede:
– Det som hänt i Hammarkullen är inte okej. Skottlossning mitt bland barnfamiljer och ungdomar. Sånt skrämmer en som har barn, det är nästan som en krigszon. Jag tycker det är skönt att polisen är här nu, men så som de har bemött ungdomar med annan etnicitet än svensk får det inte vara. Vad som behövs i längden är fler fritidsgårdar, arbete och utbildningsmöjligheter för ungdomar.
Sima Halabjayi:
– Jag har bott här så länge jag kan minnas. Det finns mycket solidaritet och gemenskap i Hammarkullen. Men en liten minoritet förstör för oss många och det målas upp en annan bild av oss som bor i förorten.
– Polisen kommer hit efter att något hänt, aldrig innan. Om politiker och myndigheter ville skulle förorterna bli bättre, men de har inget intresse av det.
– Folk har slutat att lita på politiker. De kommer endast hit när de ska göra nedskärningar, aldrig satsningar. Nu är det för många på skolorna. Min bror går på Nytorpskolan och där är de för många elever i klasserna. Det är i den åldern som det är viktig att fånga upp dem innan det blir för sent.
Intervjuer:
Amer Mohammed Ali