Hammarkullen: Stoppa våldet – för trygghet

2013-05-29 10:52:13

foto: Kristofer Lundberg
De krav mot våldet – för trygghet som ställdes vid RS demonstration den 20 maj blev också karnevalens.

Efter skotten i Hammarkullen för snart två veckor sedan har de boende gått samman mot våldet. Händelsen har varit det stora samtalsämnet på arbetsplatser, vid fikaborden och på torget.
Såväl ungdomar som vuxna är överens om att våld, droger och kriminalitet måste bekämpas och det offentliga rummet måste tas tillbaka.


Rättvisepartiet Socialisternas demon­stration måndagen den 20 maj efter skottlossningen fick kraftigt stöd och uppmärksammades i Göteborgs-Posten samt tidningen Nordost och dess krav har fått stor spridning.
Alfredo Torres tog initiativet till att lyfta fram demonstrationens krav till Hammarkullekarnevalens grupper och fick genast gehör.
När karnevalen i lördags gick genom stadsdelen hade samtliga grupper affischen i fronten med texten ”Stoppa våldet – För trygghet i Hammarkullen”.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv, som hade två tält på området under Hammarkullekarnevalen, fick starkt stöd för vår kampanj ”Rusta upp förorten”, över 2 000 personer skrev under protestlistorna, 461 Offensiv såldes, 44 prenumerationer tecknades och två nya medlemmar värvades. Flera har även visat ­intresse för att gå med i partiet.

– Vi vill visa att det är vi boende som kan skapa trygghet i vårt ­område snarare än den polisiära ockupation som skotten har fört med sig, säger Amer Mohammed Ali, RS Hammar­kullen.
Rättvisepartiet Socialisterna sålde under tre dagar slut på samtliga Offensiv. Även förra veckans nummer som fanns kvar tog slut.

Kristofer Lundberg

Röster från Hammarkullen:

Ali Omar:
– Det är så sjukt hur långt det har gått. Skottlossning i Hammarkullen. Drogförsäljningen och kriminalitet måste stoppas. Men det gör man ­inte bara genom att ta itu med de som säljer här, man måste ta de stora ­fiskarna som för in drogerna hit.

Alexandra Agbede:
– Det som hänt i Hammarkullen är inte okej. Skottlossning mitt bland barnfamiljer och ungdomar. Sånt skrämmer en som har barn, det är nästan som en krigszon. Jag tycker det är skönt att polisen är här nu, men så som de har bemött ungdomar med annan etnicitet än svensk får det ­inte vara. Vad som behövs i längden är fler fritidsgårdar, arbete och utbildnings­möjligheter för ungdomar.

Sima Halabjayi:
– Jag har bott här så länge jag kan minnas. Det finns mycket solidaritet och gemenskap i Hammarkullen. Men en liten minoritet förstör för oss många och det målas upp en annan bild av oss som bor i förorten.
– Polisen kommer hit efter att något hänt, aldrig innan. Om politiker och myndigheter ville skulle förorter­na bli bättre, men de har inget ­intresse av det.
– Folk har slutat att lita på politiker. De kommer endast hit när de ska göra nedskärningar, aldrig satsningar. Nu är det för många på skolorna. Min bror går på Nytorpskolan och där är de för många elever i klasserna. Det är i den åldern som det är viktig att fånga upp dem innan det  blir för sent.

Intervjuer:
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!