Hamn4an är redo för strejk

2009-04-15 20:13:17
Hamn4ans strejk rycker allt närmare. Beslutet om en veckolång strejk från den 20 april samt övertid- och nyanställningsblockad fattades på ett medlemsmöte.

Göteborgs hamns förhandlingsavdelning börjar få kalla fötter och har bett Hamn4an att översända ett utdrag ur avdelningens medlemsregister, något som facket vägrat att göra. Samtidigt försöker de vara kalla och säger sig ha en god överblick över vilka hamnarbetare som är anslutna till Svenska Hamnarbetarförbundet och att de därmed vet vilka hamnanställda som kommer att lägga ned arbetet under konfliktveckan vid en eventuell stridsåtgärd.

– Vi vill göra det klart för både hamnens kunder och kommuninvånarna att det är Göteborgs hamns led-ning som tvingar ut oss i konflikt, säger Hamn4ans ordförande Peter Annerback.
– Det här är ingen strid om peng­ar eller arbetstider. Vi kräver ingenting utöver insyn, delaktighet och rät- ten att företräda våra 700 medlemmar i pågående uppsägningsförhandling­ar, säger Annerback vidare och po­ängterar att Hamnarbetarförbundet organiserar majoriteten av hamnarbe-tarna, ”fyra femtedelar”.­

Som Offensiv skrev förra veckan, varslade Göteborgs hamn om överta-lighet och eventuella uppsägningar av 130 kollektivanställda. Efter det har Göteborgs hamns ledning valt att stänga ute Hamn4an från förhandlingar kring varslet på arbetsplatsen. Svaret kom direkt från hamnarbetar­na, som i åratal har tvingats ta strid för vettiga arbetstider och villkor. Strejken, påbörjas den 20 april, omfattar just 130 arbetare för att symbo-liskt visa vad det innebär om 130 arbetare får gå.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!