Hamn4an i strejk – nolltolerans mot strejkbryteri

2009-04-22 13:48:45
När Offensiv går i tryck (tisdagen den 21 april), är strejken som Hamn4an inledde på måndagen den 20 april fortfarande igång. 130 arbetare la ned arbetet i strejken som kommer att pågå i minst fem dagar fram till fredagen den 24 april.

Under strejken läggs 20 procent av kapaciteten i hamnen ned. Samtidigt råder total övertids- och nyanställningsblockad i det kommunalt ägda Göteborgs Hamn.
Bakgrunden till strejken är som Offensiv rapporterat om att Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 i Göteborg, som organiserar 80 procent av de kollektivanställda, stängts ute från förhandlingar med arbetsgivaren om eventuella uppsägningar på arbetsplatsen efter varslet av 130 arbetare. Göteborgs Hamn har istället valt att förhandla med LO-anslutna Transportfacket.
Vad ledningen för Göteborgs Hamn gör är att de försöker bojkotta en facklig lokalorganisation med över 700 medlemmar. Anledningen är ing­en mindre än att Hamnarbetarförbundet och Hamn4an ses som obekväma då de genom åren visat sig vara kampvilliga i försvaret av sina medlemmar.

Det minsta man kan begära av LO-anslutna Transport i rådande situation är att de agerar med facklig ­solidaritet och ger stöd åt Hamn4an.
Istället försöker Transport utnyttja situationen för att värva medlemmar till sig själva. ”Gå med i facket som kan företräda dig” är information som Transport sprider, berättar en hamnarbetare för Offensiv.
Göteborgs Hamn AB har också gett en antydan om att man inte kommer att respektera fackets varsel om stridsåtgärder. Arbetsgivaren anser sig kunna använda inhyrd personal och timanställda blixtarbetare med annan facklig tillhörighet under strejkveck- an.
Strejkande ska också utestängas från arbetsplatsen.
– Vi var närmare 200 man på vårt informationsmöte i hamnen den 16 april. Medlemmarna är beredda att genomföra stridsåtgärden fullt ut. Företagets utspel om att använda svartfötter uppfattades som en ytterligare provokation, så nu kommer vi att sätta ihop strejkvaktsscheman, säger Erik Helgesson, ledamot i Hamn4ans styrelse.

Hamn4an besvarar också detta i ett pressmeddelande som konstaterat att ”Om arbetsgivaren agerar fientligt under Hamn4ans stridsåtgärd genom blockadbryteri kommer det att få konsekvenser”.
– Om man helt struntar i vårt varsel, blir vi tvungna att blockera båtar­na nästa gång de kommer istället. Det är olyckligt för kunderna om det skul­le bli så, säger Peter Annerback, Hamn4ans ordförande.
Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till Hamnarbetarnas strejk och kamp. Hamnstrejken kan bli en väckarklocka för andra arbetargrupper och vi hoppas få se Hamnarbetarna i utåtriktade aktioner som snabbt kommer att få stöd av andra arbetargrupper.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!