Hamnstrejken slut – kampen fortsätter

2009-04-29 19:23:17
På hamnstrejkens sista dag besökte Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv på nytt strejkvakterna. Det fanns fortfarande kampvilja bland arbetare som satt strejkvakt utanför port 5 i Göteborgs hamn.

– Vi är beredda att fortsätta strejka om inte hamnledningen sätter sig vid förhandlingsbordet tillsammans med Hamn4an, säger de enigt.
Det råder ingen tvekan om att det är ett sammansvetsat gäng som är beredda på fortsatt kamp. De är tydligt peppade av de stöduttalanden som kommit in från hela landet och internationellt.
– Vi har fått stöd från Århus och Liverpool som frågat om de ska ha stödaktioner för oss, berättar Martin Lindrot.

– Vi har haft en kollektivt bra stämning, men Transports agerande måste ses som lite blekt, säger Martin Lindrot.
– Det var milt sagt, det är helt sinnessjukt, flikar Johan Hansson in och får medhåll av de andra.
Så fort som varsel kom märkte man snabbt hur rekryteringslappar kom upp från Transport.
– Att en arbetarorganisation agerar mot en annan arbetarorganisation är sjukt, säger Patrik Frid.
Therese Norén komenterar:
– Det handlar om prestige, LO har lämnat kamp och protester bak­om sig.
– Ja, vi rättar inte in oss i ledet. Vi tänker själva. Vi är en av de sista arbe­tarutposter som tar strid för våra rättigheter, men vi kämpar för alla. Det räcker inte längre med att knyta nä­ven i fickan, säger Johan Hansson.
–Problemet är sossarna, det är S som styr såväl arbetsgivarna som facket. Det är klart att de inte vill ha någon konflikt, säger Martin Lindrot och fortsätter:
– Så fort vi protesterar stämplas vi alla som kommunister.

Det är ingen tvekan om att debattartikeln i GP samma dag, som attackerar hamnstrejken, retar upp hamnar- betarna. ”Strejken hotar Göteborgs hamn”, skriver de borgerliga kommunpolitikerna med socialdemokraten Anneli Hulthén, kommunstyrel- sens ordförande, i spetsen. ”Tyvärr äventyras hamnens framtid av ständiga fackliga konflikter. Konflikterna gör att hamnens kunder inte kan lita på att Göteborgs hamn är en tillförlitlig länk i transportkedjan”, skriver de och fortsätter: ”Vi tycker det är olyckligt när Hamnarbetarförbundet agerar på det här sättet när svenska, inte minst västsvenska, företag redan kämpar för sin överlevnad.”

Hamn4an har gång på gång klar- gjort att striden i Göteborgs Hamn i grunden handlar om att Göteborgs Hamns ledning aktivt valt att utestän­ga fackföreningen från förhandlingsrummen i samband med sitt omfat- tande uppsägningsvarsel, trots att Hamn4an organiserar 8 av 10 kollektivanställda i hamnen.
Att socialdemokraterna har övergått till att vara ett borgerligt arbetsgi­varparti är extra tydligt i debattarti- keln mot hamnstrejken.
– Hamnarbetarförbundet visar hur en fackförening ska styras: av medlemmarna, en medlem en röst, säger Martin Lindrot.
Borgerlig media har under veckan tystat ned strejken i hopp om att isolera hamnarbetarna. Denna taktik har dock misslyckats och Hamn4an har fått in massvis med stöduttalanden.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!