
Den 12 juni gick tunisiska salafister ut i en våldskampanj mot fackföreningsrörelsen UGTT. Kontoret för UGTT i Bou Salem totalförstördes och i Ben Gardane är kontoret utbränt. Fackföreningens högkvarter i Jendouba i Nordväst brandbombades.
De reaktionära högerextrema salafisterna har med brandbomber bränt ned fackföreningskontor i hela landet. Välorganiserat och samtidigt attackerades UGTT:s lokalkontor och regionskontor.
Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare, konstaterade i ett uttalande att ”salafisterna har fackföreningsrörelsen som huvudmåltavla och vi är oroliga för fackliga ledares och aktivisters säkerhet”.
Salafisternas attacker ska ses i ljuset av dess frustration över att vänstern och arbetarklassens organisering växer och att fackföreningsrörelsen överbryggar sekteristisk splittring utifrån etnicitet och religion.
Den salafistiska rörelsens frustration är ett resultat av att politisk islam inte har lyckats koppla sitt grepp runt den tunisiska revolutionen.
Salafisternas kampanj har utförts under parollen ”Det finns bara en Gud och UGTT är Guds fiende”. Anklagelser om ”Guds fiender” är samma tema som den iranska regimen använder mot politiska motståndare.
Att salafisterna attackerar UGTT beror på att UGTT blev den tunisiska revolutionens ryggrad och från dess lokaler organiserades revolutionen som fällde Ben Ali.
De inser att arbetarklassens organiserade styrka är det som kan stå emot splittringen och försvårar för salafisterna.
Attackerna på UGTT:s kontor reser behovet av arbetarklassens självförsvar. Den måste organisera försvarsmiliser och slå tillbaka mot såväl statens väpnade gren av polis och militär som salafisterna.
En organiserad beväpning av arbetarrörelsen för att försvara kontor, samlingslokaler, rörelsens ledare och aktivister kan bli början på arbetarklassens maktorgan.
Arbetarrörelsen är de enda som kan sätta stopp för våldet och måste besvara det snabbt genom att organisera massorna.
Salafisterna skapar ett klimat av rädsla, vilket bara kan slås tillbaka av en rörelse som ger självförtroendet tillbaka till folket.
Kristofer Lundberg