Hårda attacker mot fackföreningsrörelsen UGTT i Tunisien

2012-06-20 15:28:57
Revolution och kontrarevolution står på dagordningen i Tunisien. Slutstriden mellan de reaktionära och de progressiva krafterna är långt ifrån över.

Den 12 juni gick tunisiska salafister ut i en våldskampanj mot fackföre­ningsrörelsen UGTT. Kontoret för UGTT i Bou Salem totalförstördes och i Ben Gardane är kontoret utbränt. Fackföreningens högkvarter i Jendouba i Nordväst brandbombades.
De reaktionära högerextrema ­salafisterna har med brandbomber bränt ned fackföreningskontor i ­hela landet. Välorganiserat och samtidigt attackerades UGTT:s lokalkontor och regionskontor.

Sharan Burrow, ITUC:s generalsekreterare, konstaterade i ett uttalan­de att ”salafisterna har fackförenings­rörelsen som huvudmåltavla och vi är oroliga för fackliga ledares och aktivisters säkerhet”.
Salafisternas attacker ska ses i ljuset av dess frustration över att vänstern och arbetarklassens ­organisering växer och att fackföreningsrörelsen överbryggar sekteristisk splittring utifrån etnicitet och religion.

Den salafistiska rörelsens frus­tration är ett resultat av att politisk islam inte har lyckats koppla sitt grepp runt den tunisiska revolutionen.
Salafisternas kampanj har utförts under parollen ”Det finns bara en Gud och UGTT är Guds fiende”. Anklagelser om ”Guds fiender” är samma tema som den iranska regimen använder mot politiska motståndare.

Att salafisterna attackerar UG­TT beror på att UGTT blev den tunisiska revolutionens ryggrad och från dess lokaler organiserades revolutionen som fällde Ben Ali.
De inser att arbetarklassens organiserade styrka är det som kan stå emot splittringen och försvårar för salafisterna.
Attackerna på UGTT:s kontor reser behovet av arbetarklassens självförsvar. Den måste organisera försvarsmiliser och slå tillbaka mot såväl statens väpnade gren av polis och militär som salafisterna.
En organiserad beväpning av arbetarrörelsen för att försvara kontor, samlingslokaler, rörelsens ledare och aktivister kan bli början på arbetar­klassens maktorgan.
Arbetarrörelsen är de enda som kan sätta stopp för våldet och måste besvara det snabbt genom att organi­sera massorna.
Salafisterna skapar ett klimat av rädsla, vilket bara kan slås tillbaka av en rörelse som ger självförtroendet tillbaka till folket.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!