Historisk Pride-strejk i Israel – ”ner med regeringen!”

2018-07-27 11:32:53


60 000 intog gatorna i Tel-Aviv – ”Vi kommer inte ge upp” är ett av budskapen.

Omkring 100 000 tog till gatorna i den israeliska staden Tel-Aviv och andra delar av Israel den 22 juli i en historisk Pride-strejk, då hbtq+-rörelsen har fått nog av diskrimineringen och förtrycket emot sig.

Den utlösande faktorn för strejkerna och protesterna var att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu först sade sig vara för surrogatmödraskap för ensamstående pappor, men sedan röstade emot ett sådant tilläggsförslag i Knesset (riksdagen). Men protesterna har intagit en mer omfattande karaktär, där de protesterande riktar sin ilska mot den långvariga degraderingen, diskrimineringen och förtrycket.

Vice ordförande för hbtq+-organisationen för lika rättigheter i Israel (Aguda), Chen Arieli, sade i sitt tal under protesten: ”Här finns stora klagomål som kräver handling, inte pressmeddelanden. Nu är det vår tur att säga nej: nej till tomma uttalanden, nej till PR-möten utan innehåll – vi kräver handling”, rapporterar Haaretz den 22 juli.
Demonstranter blockerade vägkorsningar och motorvägar i ilskan över hur hbtq+-personer utsätts. En del protesterande satte också upp tält på Rothschild Boulevard i Tel Aviv, vilket påminner om den stora Occupy-rörelse under 2011, där de skanderade slagord mot regeringen och till stöd för hbtq+-kampen för lika rättigheter: ”Om någon försöker stoppa vår kamp för jämlikhet, kommer de bevittna hur vi stannar av hela landet”. 

Strejken backades också av det största facket i landet, Histadrut, och det är viktigt att arbetarrörelsen gör gemensam sak med hbtq+-rörelsen.
Hundratals demonstranter slöt även upp kring myndighetsbyggnader i Haifa och blockerade Haatzmaut-gatan med regnbågsflaggor och banderoller med texterna ”Det finns ingen jämlikhet, bara diskriminering – ner med regeringen!” och ”Vi kommer inte ge upp, vi kommer vinna”. Slagorden riktade sig mot regeringen och utbildningsminister Naftali Bennett. 

Rättvisepartiet Socialisterna och vår systerorganisation i Israel/Palestina, Tnua’t Maavak Sozialisti/Harakat Nidal Eshtarahr, är emot surrogatmödraskap, då kvinnors kroppar inte ska utnyttjas och exploateras i något syfte, vilket är fallet inom surrogatmödraskapsindustrin. Särskilt är det fattiga kvinnor i fattigare länder som exploateras i detta syfte.
Däremot stödjer vi till fullo kampen mot det omfattande förtrycket och diskrimineringen som globalt riktas mot hbtq+-personer och andra av klassamhället förtryckta grupper.
Vi kämpar för att Pride-rörelsen ska gå tillbaka till sina kamprötter, som efter Stonewallupproret 1969 i New York spred sig som en löpeld runtom i världen, men som i särskilt västländerna har utsatts för en omfattande pink-washing och invaderats av företagsintressen samt paroller om ”fest och glädje”.
Kampen måste fortsätta för verkligt sexuellt likaberättigande och jämställdhet mellan olika kön, könstillhörigheter och sexuella läggningar. Den kampen måste innehålla klassperspektiv och krav på en massiv omfördelning av jordens resurser – från de superrika, storföretag och bankinstitutioner till arbetarklassens demokratiska kontroll och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!