Högerkupp i Paraguay

2012-07-01 04:02:46
När Sverige firade midsommar skedde i det tysta en institutionell kupp i Paraguay. Presidenten Fernando Lugo avsattes efter en rättegång där hen endast fick 24 timmar på sig att förbereda sitt försvar.

Några få procent av befolkningen äger stora delar av marken i ­Paraguay. Mark som konfiskerades under diktaturåren. Detta har länge gett upphov till protester och krav på jordreformer. Under en sådan protest för lite drygt en vecka sedan dog minst 17 personer, både bönder och poliser. Det var med anledning av detta som senaten höll en rättegång mot den nu avsatte presidenten och tidigare biskopen Fernando Lugo. Samma dag, efter rättegången tillträdde libe­ralernas ledare Fredrico Franco som Paraguays nye president.

Den kafkaartade rättegången fick många att höja sina röster i protest men demonstranterna i huvudstaden Asunción möttes av ridande polis, tårgas och vattenkanoner. De latinamerikanska ländernas reaktion lät inte vänta på sig. Argentina, Brasilien och Uruguay har redan kallat hem sina ambasadörer och Venezuela har ställt in sin export av olja till landet. MERCOSUR har tillkännagivit att Franco är utestängd från nästa möte, samtidigt som Lugo har gjort det klart att han själv kommer att delta.
Vatikanen, som redan hade ett horn i sidan till Lugo, erkände under helgen Franco som Paraguays president. Även Spanien och ­Tyskland har gått på samma linje. Frågan är varför resten av Europa fortfarande håller tyst.

När Lugo vann valet 2008 var det många som hoppades på snabba förändringar i landet. Äntligen var Coloradopartiets 61-åriga styre över. Men efter valförlusten har högern på olika sätt försökt att ta tillbaka makten och sabotera varje försök till förändring. Korruption och nepotism inom politik, media och rättsväsen har hjälpt till att bevara status quo. Det som såg ut att bli början till utveckling och minskade klassklyftor blev till stor den istället en strid mot smutskastningskampanjer.
Att avsättandet av Fernando Lugo skedde efter en omröstning är bara en fasad för att dölja att det hela ­handlar om en kupp. Den så kallade rättegången utlystes bara 24 timmar innan den skulle hållas, vilket bryter mot paraguayansk lag där varje medborgare har rätt till ett försvar.
I söndags (den 24 juni) rapporterade den venezuelanska tv-kanalen TeleSUR att Tele Publica Paraguay fått sin el avstängd och hindrades att gå ut i sändning. Tele Publica var den enda tv-kanalen i Paraguay, de övriga är privata, som visade de massiva protesterna som den falska rättegång­en har lett till. Efter sändningsavbrottet anslöt sig många till protester­na utanför Tele Publica för att stödja och skydda personalen. När sändningen återupptogs lät Tele Publica mikrofonen vara öppen för vem som helst att yttra sin åsikt. En ung kvinna kommenterade rättegången med orden:
– Nöj er inte med detta. Tro inte på dem! Demokrati, det är det som förenar oss.
En ung man med gitarr valde att rikta sina ord till publiken framför tv-apparaterna:
– Det är nu vi ska ut på gatorna!

Bara gemensamma ­ansträngningar i form av högljudda demonstrationer och tryck utifrån kan återupprätta den demokratiska ordningen i landet. Det är en fråga om att bevara demokratin i ett land som har genomlevt 35 år av repressiv diktatur.

Natalia Medina

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!