Hotellstrejk, eller inte?

2012-06-08 12:21:41
När detta skrivs två timmar innan den varslade strejken vid elva hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö pågår fortfarande intensiva kontakter med parterna och medlarna. 

Det medlarbud som accepterades av arbetsgivarna i Visita, därför att det av dem inte beräknas kosta med än 2,6 procent, skulle innebära 620 kronor mer i månaden. I kronor räknat skulle detta vara det sämsta utfallet hittills i årets svaga avtalsrörelse. 
Dessutom skulle de hela 38 procent av de anställda i branschen som går på minimilönerna få en 20 procent ännu sämre höjning, med endast 496 kronor.
– För lite i båda fallen, säger HRF, som också kräver lika stora höjningar av minimilönerna.
Inte heller ger budet någon förbättring av anställningstryggheten, förutom en två veckors kortare provanställning för säsonganställda.
Blir strejken av så blir det den första i modern tid för Hotell och Retsaurangfacket.
– Antagligen den första sedan storkonflikten 1980, trodde HRF:s ordförande Ella Niia, när Offensiv talade med henne i tisdags.
De varslade restaurangarbetarna Emy Hansen, Camilla Larsson och Joakim Sandman vid Radisson Blue, som vi talade med var beredda att strejka, men tvivlade på att HRF skulle våga löpa linan ut.
Om konflikten blir av är det 1080 personer som antagligen för första gången i sitt liv går ut i strejk. Men allt talar för att i så fall de kan räkna med enorm sympati från både andra fack och allmänheten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!