HTF-avtal utan låglönesatsning

2007-05-09 13:42:52
HTF har skrivit på ett nytt treårigt avtal som berör cirka 45 000 tjänstemän inom bland annat rese-, nöjes- och aktivitetsföretag, spedition, utbildningsverksamhet, callcenter och marknadsundersökning. Sammanlagt innebär överenskommelsen en löneökning på 10,2 procent under tre år. Lägstlönerna höjs med i genomsnitt 500 kronor per år. Den nya lägstalönen för en 20-åring blir rekordlåga 13 500 kronor!

Andreas Bengtsson, medlem i HTF och anställd på Systembolaget kommenterar:
– Det är en stor förlust att avtalet är treårigt. Dessutom ligger lägstalönerna fortfarande alldeles för lågt.
– Vi systembolagsanställda har ett eget avtal, men nu är risken att pressen ökar på att vårt fack ska skriva på ett lika dåligt avtal.
– Även HTF-yrkena domineras av kvinnor med låga löner. Vi borde, precis som Handels, ha en speciell kvinnosatsning i avtalet. Vidare är rätt till heltid en viktig fråga.
Janne Kangas, också systembolagsanställd, tillägger:
– Jag har än så länge vissa förhoppningar på vårt avtal. Men en sak är säker: förhandlingsordningen måste förändras. Den relativt högavlönade industrin kan inte få sätta taket för oss lågavlönade inom tjänstesektorn.
Ove Renckse, förhandlare på HTF, svarar på Offensivs frågor om avtalet.

Är inte 13 500 per månad osedvanligt lågt?
– Det är klart att man inte kan leva på 13 500 per månad, men våra medlemmar har ofta en snabb löneutveckling. Konjunkturen gör att man ganska lätt kan byta jobb. Dessutom lever många ur dessa grupper på sin OB.

Handelsanställda fick igenom en kvinnopott ovanpå de 10,2 procenten. Har ni krävt en speciell kvinnopott?
– HTF är ett kvinnodominerat förbund, men för oss ligger kvinnopotten inbakad i de 10,2 procenten. Sen är det ju upp till klubbarna hur bra de är att förhandla. Medlarna försatte oss i en situation där vi tvingades anta budet eller varsla om strejk.

Tycker ni att ni gjort ett lika bra avtal som Handelsanställdas Förbund?
– Ja, det tycker jag med tanke på att våra arbetsgivare var mycket mer aggressiva. De ville genomföra en lång rad försämringar vad gäller anställningstrygghet, som vi lyckats stoppa.
Den 7 maj drog HTF tillbaka sitt strejkvarsel mot Svensk Handel och accepterade medlarnas bud.
Kvar att förhandla har systembolagsanställda, callcenter och transportområdet.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!