Hur ställer sig V till Hammarbadets framtid?

2013-10-09 11:11:09
Med anledning av hotet om stängning av Hammarbadet och dess gym kontaktar Offensiv Bettan Andersson, Vänsterpartiet och andre vice ordförande i idrott- och föreningsnämnden i Göteborg.

Hur ställer sig vänsterpartiet till hotet om stängning av Hammarbadet?
– Det ligger ett yrkande från nämnden till förvaltningen att se över Hammarbadets framtid. Det handlar om att Angereds Arena öppnat och att Hammarbadet läcker vatten. Om ett beslut skulle tas att behålla badet skulle det innebära omfattande renovering.
– Det vi har att ta ställning till handlar om att se till hela budgeten, är det försvarbart ekonomiskt att ha tre bad i Angered?
Att bassängen läcker beror ju på avsaknaden av renovering och upprustning efter åratal av verksamhet.
– Ja det är mycket troligt att det är så. Men det är ju en ekonomisk fråga, att renovera ett bad kostar pengar.
Idrott- och föreningsnämnden borde väl se på den mänskliga vinsten i ökad friskvård och ökad simkunnighet och inte stirra sig blind på budgeten?
– Jag skulle säga att Angereds Arena är en sådan vinst. Med det nya badet har vi fler badtimmar redan.
Det handlar väl om mer än badet? Det handlar om gymmen också. Ni har stängt Gårdstens gym och Rannebergens gym och nu hotas Hammarkullens gym. Den totala andelen friskvård minskar därför drastiskt i en stadsdel med hög ohälsa.
– Ja det är sant, och i den bästa av världar skulle jag vilja se ett gym och bad i varje stadsdel, men som Göteborg ser ut måste vi se till hela stadens ekonomi.
– Det är en avvägning var vi lägger de resurser vi får. Vi får en summa pengar och då får vi välja hur vi använder dem. De pengarna vi får är vad vi har att röra oss med.
Men det är ju politiska beslut av majoritetspartierna S, V, och MP som ligger till grund hur mycket pengar ni får.
– Ja, och Vänsterpartiet skulle gärna höja kommunalskatten för att få mer pengar till badhus, skola och äldreomsorg. Men det vill inte S och oppositionen.
Ni måste ju ta i beräkning i ett beslut att i Nordost lär sig 2 av 10 simma och i Askim 10 av 10?
– Simkunnigheten är viktig, men vi måste titta på helheten, det finns andra områden som Bergsjön med låg simkunskap men de har inget bad.
Vi ska väl inte ställa de utsatta områdena mot varandra? Bergsjön behöver också satsningar.
– Vi har inte tagit ställning ännu, vi vill se kostnaderna först, avslutar Bettan Andersson.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!