I Rinkeby för att sprida FrP-rasismen i norska valet

2017-09-14 21:16:36
Den 29 augusti besökte Norges integrations- och invandrarministern Sylvi Listhaug från det högerpopulistiska regeringspartiet Fremskrittspartiet (FrP) Rinkeby.
Innan avresan berättade hon för norska media att det finns 60 ”no go-zoner” i Sverige där polisen har tappat kontrollen.

Detta är verkligen inte sant, men bland rasisterna och islamofoberna har denna myt stor spridning. Fox News har också rapporterat om vad extremhögern kallar ”svenska förhållanden”, ett reportage som fick stark kritik av de svenska poliser som intervjuades.
Listhaug besökte Rinkeby två veckor före det norska valet. Valkampanjen har präglats av de många rasistiska och islamofoba utspelen från Listhaug och högerpopulistiska Fremskrittspartiet som hon företräder. De har aldrig gått så långt som nu.
När hon nu ville besöka Rinkeby tillsammans med en buss full av norska journalister var det för att använda den rasistiska myten om ”svenska förhållanden” i valkampanjen.

Hon var inte intresserad av att visa det positiva i Rinkeby, inte heller den gemensamma kamp som människor med invandrarbakgrund och andra driver mot nedskärningar av sociala tjänster och privatiseringar av bostäder i Stockholms förorter. Allt hon var intresserad av var att presentera invandring och invandrare som ett ”problem”.
Men Listhaug är minister i den norska regeringen. Därför undrade många i Norge om hennes propaganda var officiell norsk politik och om resan till Rinkeby var förankrad i regeringen, eftersom besöket ledde till ett diplomatiskt problem. Det var först sagt i media att Norge hade varnat Sverige i förväg om Listhaugs besök, men det dementerade den norska regeringen.
Kommunstyrelsens ordförande i Stockholm, Karin Wanngård (S), vägrade att träffa Listhaug. Även Listhaugs svenska kollega Helene Fritzon avstod från att träffa henne.
Statsminister Erna Solberg från Høyre försökte trivialisera det som hände. Hon sa att Listhaug ville ”lära sig om arkitektur” – och om bostadsmarknaden i förorterna leder till integrationsproblem. Det finns inte många som tror på detta.
Solberg fortsätter att styra tillsammans med FrP och tar inte avstånd från FrP:s rasism. Således blir Fremskrittspartiets rasism hela regeringens politik.

Men det ökande stödet till vänsterpartierna Sosialistisk Venstreparti och Rødt just före valet innebär att det är många, särskilt unga, som reagerar mot Listhaug och FrP-rasismen.
Antirasismen fortsätter att växa i Norge. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!