IEA dömer ut Förbifart Stockholm

2016-05-25 11:34:14

foto: Natalia Medina
Allt fler instanser dömer ut Förbifarten. Kampen underifrån behöver nu återigen trappas upp.

Statliga satsningar på att fånga in och lagra koldioxid från tung basindustri och en omprövning av motorvägsbyggen som Förbifart Stockholm. Det är ett par av rekommendationerna i en ny Nordenrapport från Internationella Energiorganet IEA för hur Sverige ska klara Parisavtalets klimatmål.

De rekommendationer i rapporten Nordic Energy Technology Perspectives 2016 som på måndagen presenterades på ett seminarium i Rosenbad i närvaro av bland andra energiminister Ibrahim Baylan är enligt en förhandsartikel i DN minst sagt utmanande för Sveriges regering.För att inte äventyra Sveriges tunga industrier inom stål, cement och kemi krävs enligt Markus Wråke på miljöinstitutet IVL, som är ansvarig för den svenska delen av rapporten i samarbete med IEA och de nordiska länderna, en stor satsning för att utveckla de första storskaliga demonstrationsanläggningarna för CCS-teknik (carbon capture and storage).
Att inte ens de mest kol- och oljeberoende staternas bolag och regeringar som länge har talat om CCS som en teknik som skulle tillåta fortsatt drift inte har kunnat leverera en trovärdig satsning borde framkalla en mycket stor osäkerhet för om denna alls går att få kommersiellt lönsam i en kapitalistisk ekonomi.
Därmed blir kritiken från IEA-rapporten mot motorvägsbyggen som Förbifart Stockholm desto allvarligare. Enligt rapporten måste tempot höjas kraftigt i klimatarbetet för transportsektorn, som är den enskilt största källan till utsläpp i Sverige med en tredjedel av de totala utsläppen. Sveriges mål att fasa ut de fossila bränslena till 2030 är nu enligt IEA omöjliga att nå med nuvarande politik, vilket även Trafikverkets egna experter konstaterat i sin egen klimatrapport som hölls hemlig inför klimatförhandlingarna i Paris.

– Det gäller att inte stimulera onödiga transporter och då måste våra satsningar på infrastruktur vara i linje med våra klimatmål. Nu bygger vi vägar som är anpassade för en väldigt stor ökning av biltrafiken. Förbifart Stockholm är ett bra exempel. Det blir oerhört kostsamt och går på tvärs mot Stockholms  klimatambitioner, säger Markus Wråke till DN.
Att såväl Trafikverkets egen klimatrapport som IEA:s så tydligt kritiserar Förbifart Stockholm har hittills inte hindrat dem som varken vill se eller höra att leda oss vidare på en motorväg mot avgrunden. Samtidigt är det uppenbart att kritiken inte kommer att stoppa för att vägen börjat byggas och att rapporter som detta kan få indignationen att växa och motståndet att repa mod.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!