Ingen budget för bostadsbyggande

2016-09-29 13:53:54

foto: Sebastian Olsson
Det råder en massiv bostadskris, men det byggs på tok för lite.

Den 20 september lade regeringen fram sin budgetpropostition för 2017. I denna finns ett reformutrymme på 24 miljarder kronor, en ganska liten summa både i jämförelse med de behov som finns i välfärden och med de enorma vinster som banker och storföretag delar ut till aktieägarna. Av dessa pengar planeras inget att gå till ökat bostadsbyggande, trots den enorma bostadsbrist som råder i landet. 

Behovet av en storsatsning på bostadsbyggande är enormt. En rapport från Boverket som kom i juni i år visar att det behöver byggas 710 000 nya bostäder fram till år 2025 och att 440 000 av dessa måste byggas de första 5 åren, då befolkningsökningen beräknas vara som störst. 

Nu har byggtempot förvisso ökat något, men det byggs fortfarande alldeles för lite. Något som bromsar byggtempot är att byggbolagen etappbygger, det vill säga bygger lite i taget för att pressa upp priserna. I genomsnitt dröjer det 5,5 år mellan att en detaljplan vunnit laga kraft och att ett byggbolag ansöker om bygglov, visar ett reportage i Dagens Nyheter som publicerades den 31 juli. Där måste staten gå in och subventionera byggandet.

Men det krävs mer än att bara bygga. Idag är mycket av det som byggs bostadsrätter eller dyra hyresrätter som många inte har råd med. Vad som istället måste ske är massiva investeringar i billiga hyresrätter, men även upprustningar och klimatanpassningar av gamla hyresrätter utan hyreshöjningar samt ett slut på stigande hyresnivåer. 

Allmänyttan ska sedan 2011 drivas efter ”affärsmässiga principer” och på så sätt konkurera med de privata hyresvärdar som har släppts in på bostadsmarknaden och idag gör stora pengar på hyresgästernas bekostnad. Ett bra exempel på det är D. Carnegie & Co som idag äger stora delar av miljonprogrammet i Stockholmsområdet. Dessa hyllas av affärstidningar för sina stigande aktier, samtidigt som de i bland annat Husby genomför hyreshöjningar på över 50 procent efter dåligt utförda renoveringar. 

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att de privata slumvärdarna slängs ut och att allmänyttan tar över deras bestånd samt att allmänyttan återgår till att vara allmänyttig, det vill säga med självkostnadshyror, bra underhåll och service, klimatanpassningar och infytande från de boende. 

Vi kräver  även massiva investeringar i nya klimatsmarta och billiga hyresrätter och att banker, byggbolag och fastighetsbolag, som tjänar enorma pengar på bostadskrisen, ska betala för detta och övertas i allmän ägo. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!