”Jalla, jalla – REVA ska falla” – massivt stöd på protestaktion

2013-03-01 20:51:34


Yacine Asmani.

Protestaktionen mot polisens rasistiska REVA-kontroller och jakt på papperslösa flyktingar, samlade applåder och stöd från hundratals åhörare vid t-centralens tunnebanespärrar mot Centralstationen mitt i fredagsrusningen.
Närmare hundra personer anmälde till de vill bli aktiva i Studenter mot rasism. Både TV4- och ABC-nyheterna samt många andrá media bevakade.
Aktionen, som arrangerades av Asylrörelsen Stockholm och Studenter mot rasism, fick ett oerhört gehör; Klungor av förbipasserande anslöt i talkörer mot kontrollerna och för allmän flyktingamnesti.

– Många papperslösa flyktingar gömmer sig för att de helt enkelt inte kan återvända; Demokratikämpar som inte vill kastas i fängelse, föräldrar som inte vill ta sina barn till en krigszon eller se sin familj splittras (många beslut av Migrationsverket splittar familjer och barn från föräldrar), gamla och  sjuka etc, förklarade Mattias Bernhardsson, som talade för Asylrörelsen  Stockholm. Hans appell avbröts av flera applåder.

– De lever idag under väldigt svåra förhållanden – i små rum och kyffen, en dag här och en vecka där. Nu med REVA vågar många inte röra sig ute alls  eller uppsöka vård då polisen letar efter dem där också.
Vi kräver allmänn amnesti för alla gömda flyktingar och vi kräver att alla ska ha lika rättigheter.

– Kontrollerna är en katastrof för de som saknar papper; och för de 91 procent som stannas p g a utseende trots att de har papper och kanske t o m är födda i landet är det en rasistisk kränkning. Tillåts regeringen behandla en grupp människor på det här sättet, kommer de snart behandla andra på  samma sätt, sa Mattias Bernhardsson, som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Yacine Asmani från Papperslösa Stockholm talade om papperslösas situation idag, om hur många utnyttjas till max av arbetsgivare. Han talade också om REVA som ett politiskt utspel som pekar ut och leder till rasism.

Ruben Derkert, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter mot rasism, talade om hur 70 000 varslats under förra året medan företagen gör miljardvinster och att REVA samt ökad rasism är uttryck för samma högerpolitik: Vi måste sätta stopp för syndabockspolitiken, sa Ruben med stort gehör.

Gränspolisens dagliga REVA-uppställning var inte där under aktionen – ett tecken på den starka opinionen som manifesterades i spontan uppslutning i protestaktionen. Men beredskapen att ingripa mot kontroller med civil  olydnad var stark och kunskaperna om hur man kan gå till väga spreds från megafonen och genom massflygbladsutdelning.
De rasister som på nätet sagt att de skulle dyka upp för att störa aktionen syntes inte heller till.

– Nu fortsätter protesterna. Vi uppmanar alla att delta på Rädda Barnens Ungdomsförbunds demonstration nästa lördag. Fler aktioner kommer också att annonseras av Studenter mot rasism och Asylrörelsen stockholm,  avslutade Ruben Derkert.

Enzo Kosta

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!