Joe Higgins – socialist i parlamentet

2006-11-15 13:56:37
– Kommer regeringen att dra några meningsfulla slutsatser av den amerikanske presidenten George W Bushs och hans partis kongressvalsmisslyckande, vilket framförallt visar att allt fler vanliga amerikaner tar avstånd ifrån det obeskrivbara barbari som den imperialistiska invasionen försatt irakierna i?

Att få höra en organiserad socialist ställa den frågan i ett nationellt parlament är ovanligt. Men förra veckans debatt i Dáil, Irlands riksdag, bjöd på ett undantag.
Joe Higgins från Socialist Party, RS systerparti i Irland, tillika parlamentsledamot, ifrågasatte den irländska regeringens okritiskt proamerikanska agerande ifråga om Irakkriget. Han krävde också, vilket Socialist Party gjort sedan kriget inleddes 2003, att regeringen ska sluta erbjuda det amerikanska krigsmaskineriet landningsmöjligheter på flygplatsen Shannon.
Finansminister Brian Cowen, ersättare för statsministern som för dagen befann sig i Bryssel, hade inga svar att erbjuda. Den irländska regeringens agerande motiverade finansministern enbart med hänvisning till internationella avtal, och de enda slutsatser han kunde dra av kongressvalsresultatet var att det amerikanska folket bara valde en socialistisk representant…
– Jag är förstummad, svarade Joe och påpekade att betydelsen av kongressvalsresultatet diskuteras världen över – men att inte ens det kan få den irländska regeringen att ägna tio sekunder åt att förklara och motivera sitt ställningstagande till kriget i Irak, trots att det uppenbarligen går tvärs emot en massiv, krigskritisk opinion.

Undvek frågan

Cowen fortsatte att undvika frågan, nu genom att angripa Joe Higgins socialism och ”anti-amerikanism”:
– Jag har ingen respekt för ledamot Higgins antiamerikanism. Jag har aldrig haft det och jag kommer aldrig att få det, sa han, vilket fick en annan ledamot att stillsamt påpeka att kritiken mot kriget i Irak inte längre begränsas till att komma från ”antiamerikanskt” håll.
Dáils offentliga sammanträden erbjuder oppositionen möjligheten att ifrågasätta och kritisera regeringspartiernas agerande. Att de två talare som gick upp före Joe Higgins valde att prata om trafiksituationen i Dublin och röstlängdsproblem var, enligt Joe Higgins, symptomatiskt:
– De har så lätt för att stänga in sig! När hela världen diskuterar kriget i Irak, är den viktigaste frågan Labour ställer lokalpolitisk, om röstlängden. Det är otroligt ignorant.
I vår är det omval av Dáils 166 ledamöter och Joe Higgins hoppas då få sällskap av en andra socialistisk ledamot, Clare Daly, kommunfullmäktigeledamot i Dublin och fackligt ombud på det statliga flygbolaget Aer Lingus. Under hela november bedriver Socialist Party på Irland en intensiv förvalskampanj.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!