Kom på Pridefestival i Boden

av RS Boden

Northern Light Pride hålls under helgen 29-31 mars i Boden för andra året i rad. Pridefestivalen som startade förra året var officiellt ett svar på att nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) brände upp kommunens regnbågsflagga. I år har antirasismen en ännu tyngre prägel på festivalen.

Det gångna året har NMR försökt att etablera sig i kommunen med aktiviteter, 1 majtåg och kandidater till kommunvalet. Som svar på detta startade en mobilisering av bodensare mot rasism under nätverket Boden Mot Rasism. Opinionen har vänts till antirasism som bodensarna kan vara stolta över. 
En enorm mediabevakning i frågan och att nätverket tagit emot hederspris samt nominerats till årets bodensare visar att antirasismen är högt på agendan.

Nätverket Boden Mot Rasism håller ett seminarium under Pridefestivalen om hotet från rasismen och hur det kan stoppas.
Seminariet kommer bland annat att handla om hur vi kan mobilisera ett motstånd mot rasism, hur det splittrar människor och vänder oss emot varandra, men framför allt vad vi kan göra åt det? Hur kan vi mobilisera människor till ett gemensamt motstånd mot förtryck och våld? 

På lördagen hålls Prideparaden, samling kl 12.30 på Kvarn­ängen, därefter seminariet med Boden Mot Rasism, Folkets Hus i Forumsalen kl 15.00.