Kongo: Tårgas mot demonstranter

2016-09-01 13:57:20
Många stannade hemma när oppositionen i Kongo-­Kinshasa kallade till generalstrejk tisdagen den 23 augusti. Polis sköt med tårgas mot demonstranter som kräver att president Joseph Kabila ska avgå.

Media rapporterade om tomma gator, stängda affärer och protester i huvudstaden Kinshasa. Från universiteten rapporterades att många studenter stannade hemma. I närheten av oppositionspartiet UDPS högkvarter reste demonstranter barrikader när de attackerades av polis. 

Även i Goma i östra Kongo stod det mesta stilla under strejkdagen och unga demonstranter stoppade trafiken i ett distrikt. Protesten kallades både generalstrejk och ”villes morts” (döda städer).

UDPS ledare, veteranen Etienne Tshisekedi, är bland de oppositionsledare som bojkottar de ”samtal” som regeringen och Afrikanska Unionens sändebud, Edem Kodjo från Togo, bjudit in till. Demonstranterna krävde också att Kodjo ska lämna sitt uppdrag då han står nära Kabila.

Bakgrunden är att Kabilas korrupta och brutala regim manövrerar för att kunna förlänga hans mandatperiod. Enligt konstitutionen kan en president sitta två perioder, vilket Joseph Kabila har gjort. Val ska därför hållas senast i november-december.

Men regimen påstår att en ny röstlängd kan bli klar först i juli 2017. Först då ska en tidtabell över nya val presenteras och regeringen har sagt att den vill ha lokal- och regionalval innan det kan bli presidentval. En domstol har beslutat att Kabila kan sitta kvar under tiden.

Detta följer mönstret från Rwanda, grannlandet Kongo-­Brazzaville och Burundi där sittande presidenter har skaffat sig extra mandatperioder. Särskilt i Burundi orsakade det massprotester och extrem instabilitet. 

Redan i januari 2015 skakades Kongo-Kinshasa av massprotester mot Kabila. Omkring 40 unga demonstranter dödades av statens säkerhetsstyrkor. 

I Beni i nordöstra delen av landet dödades två personer för någon vecka sedan under protester mot att militären inte hade skyddat lokalbefolkningen mot en rebellstyrka som genomförde en massaker. Premiärminister Augustin Matata Ponyo och två andra ministrar budades ut när de besökte staden.

De olika väpnade grupperna är ofta kopplade till gruvor och råvaror som exploateras av privata bolag som har avtal med regeringen. FN-rapporter säger att även den kongolesiska armén har deltagit i massakrer.

Uppladdning pågår för nya protestvågor. 

– Vi väntar på december… Kabila kan inte sitta kvar. Befolkningen kommer att vara på gatorna varje dag, säger en demonstrant till nyhetsbyrån Reuters.

Västmakterna fruktar att protesterna ska störa deras ekonomiska affärer och kanske till och med störta landet in i nya inbördeskrig. De försöker därför dämpa Kabilas provocerande manövrer eller kanske övertala honom att avgå frivilligt. Men Kabilas egen uppfattning är att han ska sitta kvar.

Kongo-Kinshasa behöver ett revolutionärt och demokratiskt socialistiskt parti som kan samla till kamp mot regimen och mot imperialismens plundring. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!