Kulturens hus i Luleå: Diskriminering? Nej tack!

2007-11-28 13:00:02
Jag deltog i mitten av november på ett intressant halvdagsarrangemang på Kulturens hus i Luleå. Seminarierna inleddes av Anna-Lena Brundin, komiker och författare, och känd från bland annat TV och showgruppen ”En Liten Jävla Kvinnorörelse”.

Hon roade och oroade kring olika av dagens samhällsfrågor.
Man kunde hämta andan efter allt skrattande därför Anna-Lena avslutade med en fin ballad.
Sedan klev Anette Sjödin upp på scenen. Hon jobbar inom RFSL och är projektledare för ”Fritt Fram”, ett projekt som syftar till att skapa ett öppet arbetsklimat med fokus på sexuell läggning genom att motverka utestängning och diskriminering i arbetslivet. ”Fritt Fram” jobbar för att skapa arbetsplatser där det är fritt fram att vara öppen med sin sexuella läggning.
Därefter talade Zanyar Adami, grundaren av tidningen Gringo, om hur det var och kändes när han kom till Sverige i början av 1980-talet. Zanyar har bl a vunnit Stora journalistpriset. Zanyars berättelser, upplevelser och minnen inbjöd också till många skratt.
Sedan togs scenen i besittning av Jonas Helgesson som är CP-skadad ståuppare, skribent och författare. Han gjorde mycket roligt av vardagsbestyren i sin värld. Han visade stolt hur långt man kan komma om man väljer att se möjligheter, där andra lätt ser omöjligheter.
Det hela avslutades med att konferencieren och samtalsledaren satte sig i en stol på scenen tillsammans med Jonas Helgesson och Lars-Åke Andersson, ordförande i DHR (De Handikappades Riksförbund) och pratade lite om ”vardagen”.
Det hela arrangerades av ”Mötesplats Luleå” i samarbete med Röda Korset, DHR och Luleå kommuns invandrarservice.
Man var varm när man gick hem, dels för att alla deltagare öppnade sig så mycket, och dels för att kroppen fått arbeta så mycket under alla skrattattacker.

Britta Berggren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!