Kvarteret Linjalen räddat

2009-09-02 18:00:26
Den 26 augusti hade bostadsrättsföreningen på Linjalen mitt på Söder­malm kallat till köpestämma. På grund av den låga uppslutningen öppnades inte ens mötet. Vid förra köpestämman för ett halvår sedan fick ja-sidan rekordlåga 43 procent, troligen ännu lägre denna gång.
När detta skrivs har slutdatumet för ombildningen passerat och därmed har hela 455 allmännyttiga centralt belägna lägenheter räddats. Den mycket välorganiserade nej-kampanjen Rädda Linjalen firade hela natten.

Offensiv har pratat med aktivisten Johan Johansson.
– Det har aldrig funnits stöd för ombildning av Linjalen. Vi är glada, men med ett stänk av bitterhet över att bostadsrättsföreningen (brf) fortsatte ett halvår extra.
– Det första som brf:s ordförande sa var att hon tänker fortsätta med en ny intresseansökan (och därmed bör­ja hela processen från början ingen). Det är närmast att likna vid fundamentalism. Till och med konsulten uppmanade brf att respektera beslutet. Därför ställer vi nu från Rädda Linjalen krav på att brf ordnar med ett extra årsmöte för att lägga ner fö­reningen.

Vad är ditt budskap till andra som kämpar emot ombildningar?
– På många håll finns inte underlag att ombilda. Det finns gott om folk som har annat för sig i livet än räkna pengar och hålla koll på räntor. Det gäller bara att man hittar varan­dra. Ensam klarar man inte att stoppa en ombildning. Här har vi haft stor hjälp av ”almarnadamerna”, som vi lärt oss mycket av. De är kämpar från förr, utan dem skulle Skånegläntan ha varit parkeringsplats idag.
– Jag hoppas att det vi och även andra gjort kan bidra till att vända hela trenden. Bostadspolitiken och situationen i hela samhället har blåst så otroligt mycket åt ena hållet. Till slut måste egot helt enkelt stå tillbaka för lite solidaritet – annars brakar hela samhället ihop.

Som ett led i att avslöja det omfattande fusk som sker i ombildningsprocesserna har Rädda Linjalen utar- betat ett förslag på nya stadgar för bostadsrättsföreningar som de nu kräver att stadshuset och de allmännyttiga bostadsbolagen i sin tur ska ska avkräva av föreningarna, läs mer på raddalinjalen.blogspot.com.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!