Lägg ned Akademien

2018-04-11 11:56:35

foto: Mastad, Wikipedia Commons
Stäng ner Akademien och överför dess tillgångar i samhällets ägo under demokratisk kontroll.

Hur stark Metoo var märks nu i och med det stegvisa sönderfallet av Svenska Akademien. Efter de 232 år som detta feodala sällskap har funnits, beskrivet som ”mellan hovet och gud”, lyckades den globala Metoo-rörelsen genom sitt kollektiva agerande ge styrka till de arton offren att vittna, vilket spräckte den maktfullkomliga, korrupta, patriarkala bubblan.

Monarkin i Sverige har fortfarande en makt. Den träder in vid speciella kriser när det borgerliga samhället anser att andra institutioner inte kan hantera situationen.
När detta skrivs den 10 april har kungen, som officiellt är Svenska Akademiens beskyddare, fått kliva in och försöka medla i det inbördeskrig som fördjupas för varje timma inom Akademien. Senaste attacken i detta krig kommer från Horace Engdahl, ledamot i Akademien, som i en debattartikel anklagar den ständige sekreteraren Sara Danius för att vara ”den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift”.

Det var Dagens Nyheter som under Metoo sammanställde de 18 vittnesmålen om sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter utförda av den så kallade Kulturprofilen Jean-Claude Arnault som tillsammans med sin fru, Akademiledamoten Katarina Frostenson, drivit en kulturklubb som haft hög status.
Sara Danius sa i november att Akademiens ledamöter, fruar och barn genom åren har utsatts för ”oönskad intimitet” från Arnault.De 18 vittnesmålen är med andra ord bara toppen av ett isberg.
I min egen bekantskapskrets finns vittnesmål från ett offer som i tystnad lidit av sviterna av två övergrepp från denna ”kulturprofil” i 25 år tills hon efter Dagens Nyheters avslöjande berättade för en vän till mig. 

Svenska Akademien bröt alla officiella band till kulturklubben och lät advokatfirman Hammarskiöld & Co utreda härvan. Det har nu framkommit att advokatfirman uppmanar Akademien att polisanmäla kulturklubben, vilket majoriteten av de kvarvarande ledamöterna har vägrat. Åtta ledamöter röstade också emot en uteslutning av Frostenson, sex röstade för. Därefter valde Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund att lämna sina stolar i Akademien. Sara Stridsberg har flaggat för att hon hoppar av efter ett föredrag som ska hållas snart, och i samband med tidigare kriser har två ledamöter hoppat av.
Den 10 april skriver professor Claes Sandgren på DN-debatt under rubriken ”Nej, Akademiens ledamöter står inte över svensk lag” att: ”Det är betecknande att ledamöterna förefaller tro att Akademien står ovan svensk lag. De verkar exempelvis omedvetna om att det är oförenligt med dagens föreningsrättsliga principer att en person tvingas vara kvar i en sammanslutning”.
Sandgren går vidare in på orsaken till att så många inom den politiska och kulturella eliten är likbleka inför den kris som pågår. Inte minst har den hårdaste kritikern – DN:s Björn Wiman – gång efter annan varnat för hur detta skadar ”Sverige”. ”Det är Nobelpriset som bär upp Akademiens anseende. Värnet om priset ställer därför särskilda krav på ledamöternas oförvitlighet. Var det inte för Nobelpriset, skulle inte omvärlden bry sig. Det är ingen tillfällighet att Akademiens debacle ägnas stor uppmärksamhet i medier världen över”. 

Nobelpriset ger den svenska eliten en politisk prestige i världen som snart kan vara ett minne blott. Därför har kungen skickats in. Offensiv håller den här gången med professor Torbjörn Tännsjö, som vill lägga ner Svenska Akademien.Han pekar på konstruktionsfelen i en intervju med SVT:
– Några kompisar väljer in varandra på livstid för att sen förfoga över en stor summa pengar. Har man läst en gnutta psykologi vet man att det inte fungerar, det kommer att urarta i korruption.
Från advokatbyråns utredning har det läckt ut att kulturklubben framställt sig som utblottad och då fått stora ekonomiska bidrag av Akademien. Här är Frostenson jävig, eftersom hon delar klubbens ekonomi med sin man och mellan 2009 och 2016 kunnat dela på en vinst på en halv miljon kronor, delvis utsugna ur svarta löner (DN den 10 april).
Svenska Akademien får gratis hyra huset som de möts i av Stockholm Stad, med anrika Gyllene Freden i bottenvåningen, och har flera andra tillgångar. Jean-Claude Arnault har satt upp sitt eget namn på en av Akademiens lägenheter i Frankrike.
Claes Sandgren skriver: ”Det har rått missförhållanden i decennier med anknytning kring den så kallade Kulturprofilens och hans hustrus verksamhet. Det är missförhållanden som har varit kända även utanför Akademin, bland annat som en följd av reportage i Expressen 1997, utan att de ständiga sekreterarna gått till botten med detta”. Men det rör inte bara kulturklubben. Akademien själv är en skattebefriad organisation som är god för två miljarder kronor och vars ledamöter har stora privilegier. 

RS/Offensiv kräver att Svenska Akademien läggs ner och att alla dess tillgångar omedelbart överförs i samhällets ägo för att under demokratiska former användas till vård för offer för sexuellt våld och till kultursatsningar för lågavlönade, kvinnor och ungdomar. Det hänvisas till viktiga insatser som Akademien gör för svenska språket, men de insatserna kan under demokratiska former göras av andra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!