Lapplandsuppror för vården i inlandet

2012-10-18 14:34:05
Lapplandsupproret grundades för att uppmärksamma de nedskärningar som görs i vården i Norrlands inland. De kommuner som är med i Lapplandsupproret är Malå, Kiruna, Åsele, Dorotea, Sorsele, Arvidsjaur, Arjeplog och Lycksele.

Under helgen den 8-9 september hölls Lapplandsupprorets andra stormöte på ett vandrarhem i Sorsele.
Där startade man ”Lapplands­upproret en förening”. På en skrivelse tar de upp den problematik som har blivit till följd av de nedskärningar som gjorts inom sjukvården i Norrbotten och Västerbotten, från Kiruna i norra Lappland till Åsele i södra. Skrivelsen skickas inte bara till riksdag och regering utan även till EU och olika medier.
Med skrivelsen kommer de även att skicka med kartor över Lappland, där en bild på Belgien är inlagd för att visa på de stora avstånd som finns.

– Vi vill att politikerna ska omfördela pengarna! Varför ska vi betala mer och mer skatt till ­landstinget när vi får sämre vård och längre transporter? Landstinget säger att de har ont om pengar. Ja, men då kanske man inte ska ge landstingsdirektören i Västerbotten 120 000 kronor i lön varje månad, sa Monica Thelin (ordförande i Lapplandsupproret) i SVT:s Västerbottennytt den 8 september 2012.
Det som upproret hittills har gjortför att uppmärksamma de nedskärningar som görs i inlandet är att dela ut informationsblad, skriva pressmeddelanden och delta i olika evenemang.

Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!