Lärarstrejkerna sprids till Arizona och Colorado

2018-05-03 14:21:48


Den massiva lärarkampen sprider sig som en löpeld genom USA.

Lärarstrejkerna i USA fortsätter och sprids. I förra veckan gick Arizonas lärare ut i strejk och även i Colorado har lärarna genomfört strejkaktioner. Och i North Carolina växer kravet på lärarstrejk.

Lärare och övrig skolpersonals kamp för bättre villkor och rejäla skolsatsningar har ett grundmurat stöd.
Efter flera veckor av intensivt kampanjarbete, som hämtade inspiration från den framgångsrika lärarkampen i West Virginia, gick Arizonas lärare ut i strejk den 26 april.
Strejken, som är en av de största i USA på länge, ska eventuellt avbrytas torsdagen den 3 maj om delstatens republikanska styre står fast vid sitt löfte om att lärarlönerna ska höjas med 20 procent till år 2020.

Strejken hade föregåtts av att nästan fyra av fem hade röstat för en strejk i den medlemsomröstning som lärarfacket (Arizona Education Association) hade genomfört.Detta är första gången som lärare i hela Arizona strejkar.
I Arizona ligger lärarnas löner på en bottennivå. I reala termer ligger lärarlönerna 10 procent lägre än år 2010. Föga förvånande har många lärare flytt delstaten och det råder en akut brist på utbildade lärare.
– I Arizona kan du inte vara lärare om du inte har ytterligare ett jobb, vilket de flesta har. Om inte krävs att du bor och lever med någon som har ett jobb, säger en lärare till Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA). 

Förutom en lönehöjning på  20 procent, vilket skulle göra att det kom nära snittlönen för USA:s lärare, kämpar Arizonas lärare för att delstatens utbildningsbudget får ett påslag på ytterligare dryga 1 miljard dollar (9 miljarder kronor).
Vidare kämpar lärarna med stöd av föräldrarna för att Arizona ska satsa lika mycket per elev som snittet för hela USA. (Idag spenderar Arizona 7 489 dollar, 66 800 kronor, per elev, medan snittet i USA ligger på 11 392 dollar, 101 600 kronor).
Lärarstrejken har sin grund i en imponerande gräsrotsorganisering runt Facebookgruppen Arizona Educators United, och framför allt de många aktiviteter som organiseras av kampanjen #RedForEd.
Det är denna gräsrotskamp som gav lärarna mod att trotsa delstatens hårda antistrejklagar; ”Om en majoritet strejkar kan de inte avskeda oss alla”.  

I Colorado har lärarna också trappat upp kampen och genomfört strejkaktioner.
Republikanerna, som styr delstaten, har svarat kampen med att föreslå nya antistrejklagar som innebär att de som strejkar riskerar höga böter, avsked och till och med fängelse i sex månader. Men det återstår att se om dessa drakoniska åtgärder kan hindra nya strejker.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!