LKAB världens mest lönsamma företag

2007-05-07 20:55:00
Att gruvarbetarna i Kiruna och Malmberget blir först att strejka ”vilt” för högre lön på mycket länge i Sverige är ingen tillfällighet. Enligt Dagens Arbete är det statliga gruvbolaget LKAB idag världens mest lönsamma storföretag, hästlängder före en kinesisk storbank inriktad på byggkrediter på andra plats.
LKAB:s direktör Martin Ivert kallade på måndag eftermiddag gruvarbetarnas krav ”oerhörda” och hotar nu med att snabbt anmäla strejken till Arbetsdomstolen. Men det är i stället LKAB:s vinster på gruvarbetarnas bekostnad som är ”oerhörda”. Bolaget gjorde förra året en vinst efter finansnetto på drygt 6,8 miljarder, närmare bestämt 6832 miljoner kronor. Det betyder en vinst i särklass på 1,95 miljoner för var och en av de cirka 3500 anställda.
Att vinsten under första kvartalet i år på drygt 1,8 miljarder blev ännu något högre än första kvartalet i fjol, samtidigt som priserna på LKAB:s järnprodukter i år ökar med 7 procent, garanterar nya rekordvinster. Det pekar mot en vinst per anställd i år på gott och väl över 2 miljoner.
Om samtliga 3500 anställda vid hela LKAB, både arbetare och tjänstemän, skulle få ut den lönehöjning med 4000 kronor i månaden som gruvarbetarna i Malmfälten begärt skulle detta kosta 168 miljoner om året.
Det kan ju låta som en stor summa. Men det är inte mer än 2 procent av bolagets vinst 2006, dvs närmast försumbart ur bolagets synpunkt! Det skulle inte på något märkbart sätt minska LKAB:s kapacitet att genomföra de mycket stora investeringar som är planerade.

LKAB är också en stor ägare i det numera privatiserade stålföretaget SSAB, som samtidigt är världens mest lönsamma ståltillverkare. Även vid SSAB:s anläggningar i Luleå, Borlänge och Oxelösund lär den lokala avtalsrörelsen bli het.
SSAB:s vinstökning första kvartalet i år blev hela 39 procent jämfört med förra årets dåvarande rekordvinst. Med en avkastning på eget kapital på över 30 procent vore det tjänstefel av de lokala facken att inte göra allt för att minska graden av utsugning.
SSAB använder nu sin enorma finansiell styrka till satsar nu att köpa ett nästan lika stort stålföretag i Nordamerika, Ipsco, för 55 miljarder kronor. Därmed har SSAB minskat den akuta risken att själv bli uppköpt av utländska spekulanter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!