LO:s tio gemensamma avtalskrav

2009-10-28 15:51:38
LO-förbunden enades i torsdags den 22 oktober om tio gemensamma krav inför nästa års avtalsrörelse. Den 2 november ska LO-styrelsen ta ställning till exakt vil­ka kronor och procent som än så länge mörkas bakom bokstäverna X, Y, Z, Q och W.

LO:s kravlista lyder:
  1. Löneökningar med minst X kronor per månad för heltidsanställda, dock lägst Y procent av avtalsområdets genomsnittsförtjänst.
  2. Därutöver en låglöne- och jämställdhetspott på Q kronor per anställd för avtalsområden med en lägre snittlön än Z kronor.
  3. En höjning av avtalets lägstalöner med W kronor där det är lämpligt.
  4. Samtliga ersättningar och semesterlöner ska höjas med lika mån­ga procent som lönerna.
  5. Rätten till heltid och höjd sysselsättningsgrad ska stärkas.
  6. Rätten till fasta anställningar ska stärkas och slentrianmässiga visstidsanställningar, som timanställningar, begränsas.
  7. Facket ska ha större inflytande vid inhyrning av personal så att företrädesrätten enligt lagen om anställningsskydd (Las) inte kan kringgås.

Till detta kommer tre LO-krav som riktas direkt till Svenskt Näringsliv.
  1. Starkare skydd för sjuka och visstidsanställda, som LO vill inkludera i omställningsförsäkringen. Fortsatt arbetsgivaransvar tills sjuka är färdigrehabili- terade även om Försäkringskassan drar in sjukpenningen.
  2. Bättre villkor i avtalsförsäkringarna.
  3. Rätt till, och finansiering av, utbildning för skyddsombud och fackliga representanter i bolagsstyrelserna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!