Luleå: Stora nedskärningar hotar Östra skolan

2006-12-09 23:07:03
På Robertsviksdelen av Östra skolan finns det nu två spår eller klasser i varje årskurs. Men i fortsättningen ska det bli ett. En del elever försvinner från skolan till friskolan ”Nya läroverket”. Men nedskärningarna är större än vad minskningen av elevantalet motsvarar och innebär minskad lärartäthet. Nu är det en lärare på 15 elever, om nedskärningarna går igenom blir det en lärare på 20 elever.
– Det innebär att vi kommer att ändra arbetssättet. Nu har vi mycket projekt där vi får välja själv vad vi ska arbeta med och ta eget ansvar. Det fungerar inte med färre lärare, så det kommer att bli fler lektioner, berättar Alina Björkén som är medlem i Elevkampanjen och går i 8an på Östra.
– En annan effekt av nedskärningen är att det kommer bli väldigt stökigt och folk kommer hamna efter. Nu har några lärare fått veta att de ska bort och det är också några till som riskerar att få sparken. Lärarna håller humöret uppe, men det är nog inte så kul, säger Alina.
Både elever och lärare är upprörda över nedskärningarna och Elevkampanjen kommer att organisera protester.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!