Malmö: Stoppa vårdnedskärningarna

2013-08-21 13:54:00
I Malmö demonstrerade 300 personer den 16 augusti mot vårdnedskärningarna. Plakat med bland annat parollerna "Inga vinster i vården" och "Slopa anställningstoppet" fanns i tåget, som gick från Malmö C till Skånes Regionfullmäktige. 

Under marschen ljöd talkörer som "Hela Skåne demonstrera – Vi vill inte spara mera!" När demonstrationen kom fram talade bland annat barnmorskan Camilla Mellander.
– Mitt jobb är inte att hålla budgeten, inte heller att anpassa kostymen. Mitt jobb är att hjälpa kvinnor föda barn!
Under sommaren har Skåne haft akuta problem med vårdplatser. Vid tillfällen har det bara funnits en ledig förlossningsplats i hela Skåne.

Ett av demonstrationens krav var att Pia Kinhult (M), Regionråd i Region Skåne, skulle avgå. 
Men att driva krav på att en enskild politiker ska avgå räcker inte. 
Stora delar av personal, brukare och anhöriga är emot nedskärningar i vården och tycker det borde satsas mer på personal. Men hur får vi till en sådan förändring? Ska vi börja ockupera och starta vilda strejker, ta strid i fackföreningarna för att få dem stridbara? 
Hela politiken måste ersättas med något annat, något som är baserat på behov och demokratisk kontrollerad av personal och brukare.
Varken Socialdemokrater eller Moderater och dess samarbetspartier står bakom en sådan politik. Därför måste förändringen komma underifrån genom kamp.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!