Marx 2009

2009-04-01 16:47:59
Vårens mest inspirerande socialistiska studiedag, Marx 2009, drog 140 deltagare från hela landet.

På lördagen den 28 mars ägde Marx 2009 rum i Tensta, Stockholm. Dagen började med lanseringen av ArbetarInitiativet, det nya alternativet i EU-valet (se artikeln till vänster).
Det första mötestemat på Marx 2009 var sedan ”Socialistiskt svar på krisen”. Först ut i diskussionen var Wang, socialist från Kina, som berättade om hur drastiskt krisen har slagit mot Kina.
– 30 år av snabb tillväxt är nu slut, illusionen om att Kina skulle kunna rädda världsekonomin från krisen är dagdrömmeri. 30 miljoner kinesiska arbetare har redan förlorat jobbet till följd av krisen. Men det har redan lett till massprotester och att fler och fler blir intresserade av socialistiska idéer.

En annan gäst var Skúli Jón Kristinsson från Island, som berättade om proteströrelsen som fällde regeringen i januari. Han beskrev Island som en kasinoekonomi, vilket innebar en katastrof för Islands befolkning när krisen bröt ut.
En spontan proteströrelse växte fram och ställde tre krav: regeringens avgång, nyval och att riksbankens styrelse skulle avgå. Den 26 januari avgick regeringen och senare även styrelsen för riksbanken. Nyval kommer att hållas den 25 april.
Elin Gauffin från Rättvisepartiet Socialisterna berättade bland annat om hur populära Marx idéer har blivit till följd av kapitalismens kris. Kapitalet finns nu både i mangaform i Japan och som musikal i Kina. Arbetarkampen har också gjort comeback, med både strejker och ocku- pationer. Sopåkarna i Stockholm visade att det går att strejka vilt och glasfabriken Waterford Crystal på Irland ockuperades av arbetare för att försvara jobben.
– Maud Olofssons kommentar att ”Ska cheferna inte få resultatlöner, då ska inte byggarbetare eller sopåkare få det heller” kommer att användas av arbetare som kan säga ”Om byggarbetare ska slita ut sina ryggar, då ska politikerna det också”, eller ”Ska arbetare förlora sina jobb, då ska cheferna det också”, sa Elin Gauffin.

Dagen avslutades med ett möte på temat ”Internationell kamp mot imperialismens krig”. En av talarna var Shay Galy, medlem i RS systerparti i Israel, som deltog i antikrigsprotesterna mot kriget mot Gaza.
– Antikrigsrörelsen i Israel stötte på svårigheter, då regeringen utnyttjade den judiska befolkningens rädsla för att manipulera. Ändå sjunker andelen av befolkningen som säger att de har förtroende för regeringen för varje år och allt färre fullföljer militärtjänstgöringen då de inte är motiverade. Nationalismen hos den judis- ka befolkningen kommer inte att försvinna av sig själv, men de sociala förutsättningarna är mycket mer flytande, berättade Shay Galy.
Efter en lång men intressant dag lämnade en massa socialister Tensta Träff peppade att fortsätta kampen.
Dagen därpå genomfördes ytterligare fyra seminarier i Farsta Strand, om arbetarkampen i Israel, klimatfrågan, Kina och kampen mot rasismen.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!