Moderaterna attackerar turordningsreglerna

2018-05-03 13:49:05

foto: Kristianstads kommun / Flickr CC
I vanlig ordning vill M och Alliansen attackera arbetares villkor.

Om Moderaterna och Alliansen vinner valet i höst planeras förnyade attacker på arbetarrörelsen och fackföreningarna. Inte bara strejkrätten som är under utredning – en utredning som är initierad av regeringen och det socialdemokratiska partiet – utan även arbetsrätten (LAS), lönesättningen med mera kommer att ifrågasättas.

Under flera år har de borgerliga partierna med M i spetsen drivit en politisk kampanj för att förändra LAS som man anser är föråldrad. Denna kampanj är en medveten politik att försvaga arbetarrörelsen och fackföreningarna samt att inskränka de rättigheter som arbetarrörelsen tillkämpat sig under lång tid.
Vad gäller LAS vill M ändra tur­ordningsreglerna, populärt kallad principen ”sist in – först ut”, med regeln att kompetens ska väga tyngst vid uppsägningar.
Många moderater, däribland Gunnar Strömmar, hävdar att samhällsutvecklingen har sprungit förbi en föråldrad lagstiftning. Med detta menar han att den oreglerade användningen av visstidsanställningar, inhyrning av personal som nyss har blivit uppsagda och den så kallade hyvlingen av arbetstid där anställda från en dag till en annan blir av med stora delar av sin lön är nödvändigt för den tekniska och ekonomiska utvecklingen av samhället. Därför vill M och de andra partierna i Alliansen ändra lagstiftningen så att arbetsköparna får ännu större makt. 

I praktiken har arbetsköparna redan idag flera möjligheter att kringgå lagen. Att säga upp personal är lätt och det är inte dyrt heller. Om arbetsköparen påstår att det råder arbetsbrist, vilket arbetsköparen avgör när det föreligger, hindrar varken lagen eller facket uppsägningarna. Lagen kräver inte heller att en arbetsköpare måste behålla en anställd som påstås sakna kompetens för sitt arbete.
Att LAS skulle vara så stelbent som M påstår stämmer inte heller. Ofta kommer fack och arbetsköpare överens om att göra sig av med misshagliga anställda genom att kringgå lagen.
Kampanjen för att förändra lagstiftningen vad gäller anställningsskyddet är bara ytterligare en komponent i den samlade attacken på arbetarrörelsen. Alliansen vill också se sänkta löner för så kallade enklare jobb, alltså ökade löneklyftor, en begränsning av strejkrätten, att det ska bli enklare att avskeda anställda som protesterar mot missförhållanden på arbetsplatserna med mera. 

Nu måste privata och offentligt anställda ta kamp för att försvara sina rättigheter. Fackföreningarna måste mobilisera mot högerns attacker.
• Kamp för högre löner, bättre arbetsmiljö och försvar av jobben. Försvara strejkrätten.
• Facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
• Demokratiska fackföreningar. Nej till pampstyre och lyxliv – avtalen ut på omröstning.
• Arbete åt alla – 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!