Moderaterna går i SD-rasisternas spår

2018-02-14 13:41:56

foto: Fredrik Wennerlund
Den nye M-ledaren Ulf Kristersson slår nedåt för att skydda eliten.

Varning för de nya SD-Moderaterna. Moderaterna har under de senaste veckorna trappat upp sin hets och förtalskampanj mot invandrare och flyktingar. Dagligen kommer nya rasistiska utspel och M ämnar går till val på en politik som man har kopierat från Sverigedemokraterna.
M-ledningen har lagt ut kursen mot ett samregerande med SD.

Efter att tidigare ha krävt flyktingstopp och att inga asylsökande ska tillåtas komma till Sverige förenas nu M med det som SD-ledaren Jimmie Åkesson i Aftonbladet den 10 februari beskrev som att ”det är dags att driva på om återvandring”.
Upptrappad polisjakt på papperslösa som inte längre ska ha rätt till vård är ett av Moderaternas krav. Moderaterna kräver också att papperslösas barn inte längre ska ha rätt att gå i skola. Det ska vara upp till varje kommun att avgöra huruvida ett barn ska få gå i skola eller inte. Kommuner, vilket har varit ytterst ovanligt, ska heller inte få betala ut försörjningsstöd till papperslösa.
För att fler ska utvisas kräver Moderaterna nya, hårda REVA-­kontroller samt ökade befogenheter för polisen att ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroller (läs polisrazzior) och befogenheter att beslagta mobiltelefoner för att fastställa identitet.

I den moderata batongpolitiken ingår också nya attacker mot socialförsäkringarna i form av sänkta ersättningar till arbetslösa och sjuka samt att socialförsäkringarna inte ska omfatta nyanlända i samma grad som andra.
Dessutom vill partiet förbjuda tiggarna, samtidigt som M bejakar den fattigdom och de klyftor som är orsaken till att människor tvingas tigga. Som om inte det vore nog kräver Moderaterna att ”invandringens kostnader måste redovisas” för att sedan i nästa andetag påstå att ”invandringen till Sverige är lönsam” (Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperson i förra veckan). Enligt M kostar invandringen 40 miljarder kronor netto. Det är en godtycklig siffra i likhet med de som SD brukar höfta till med.

Högerpolitikens förödande kostnader ska döljas genom skuldbeläggning av invandrare och flyktingar. Moderaterna slår nedåt för att skydda de rika.
Det rasistiska gift som partiet sprider syftar till att splittra och försvaga kampen mot den brutala högerpolitik som M står för och som är väldigt ”lönsam” för storbolag, banker och en liten grupp av rika – den 1 procenten i toppen.
Moderaterna påstår att samhället inte har ”råd” med en mänsklig flyktingpolitik, men föreslår samtidigt en dryg fördubbling av militärutgifterna med över 50 miljarder kronor för att nå Natos krav på att militären ska få två procent av BNP. Vidare försvarar M hårdare än något annat parti den subvention av rika som ränteavdragen innebär, vilket idag kostar statskassan 30 miljarder kronor och som när räntorna börjar stiga snart är uppe i 40 miljarder kronor.
Moderaterna har aldrig lagt fram ett enda förslag mot de rikas skattefusk och i M-kretsar blev Svenskt Näringslivs Leif Östling en hjälte efter uttalandet ”Vad f-n får jag för pengarna”.
Omkring 46 miljarder kronor skatt försvinner från Sverige till skatteparadis varje år. Det motsvarar förskoleplatser för 344 000 barn med allt inräknat; lokaler, personal och mat, kommenterade SVT 2016 i samband med att Panamadokumenten publicerades.
Panamadokumenten avslöjade att Nordea hade fungerat som de rikas speciella länk till skatteparadisen. Men när Nordea, som varje år gör en vinst på 40 miljarder kronor, beslutat att fly Sverige för att slippa betala en symbolisk och tillfällig höjning av bankavgiften (skatt) fick banken stöd av Moderaterna.

Det moderata bygget av Nya Karolinska i Stockholm är kanske den enskilt största och dyraste privatiseringsskandalen. Bygget som skulle ha kostat drygt 14 miljarder kronor blev i själva verket mer än dubbelt så dyrt. Totalt kommer det moderata och korrupta fuskbygget kan till slut kosta skattebetalarna 65 miljarder kronor.
Alliansregeringens alla skattesänkningar, som gav mest till välbärgade i M–styrda kommuner, rånade statskassan på närmare 140 miljarder kronor. Det i sin tur har betytt att välfärden årligen går miste om ett tresiffrigt miljardbelopp.
M och SD förenas också i att båda är vinstkramarpartier som slår vakt om att de privata bolagen årligen ska kunna göra miljardvinster på skattefinansierad välfärd.
Största vinsterna gör dessa privata bolag på de mest utsatta och på den krisande vården.

År av högerpolitik och nyliberalism har medfört att klassklyftorna växer snabbare i Sverige än i något annat västland. Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid. Den rikaste tio procenten av befolkningen har numera en sammanlagd inkomst som är lika stor som den halva av befolkningen som har lägst inkomst. Och i M-styrda Danderyd är klyftorna idag lika stora som i Lesotho. I Stockholms läns landsting, där en M-ledd högermaffia styr, är klyftorna idag lika stora som i EU:s fattigaste land Bulgarien.
Det är den utvecklingen som Moderaterna med hjälp av SD vill göra bestående. Dagens attacker mot invandrare och flyktingar är en inkörsport till attacker på alla lågavlönade och arbetare. Om detta varslar Moderaternas krav på fler låglönejobb och försämrat anställningsskydd samt nya pålagor på sjuka och arbetslösa.
Efter att Moderaterna har gjort SD:s rasistiska högerpolitik till sin egen är steget inte långt till att partiet gör som de norska Moderaterna – Høyre – och börjar samregera med extremhögern. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!