Nazistattack mot RS:are efter Irakdemonstration

2009-03-25 20:41:04
Ett gäng nazister överföll två medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna i centrala Stockholm i lördags. Attacken fångades på bild av en fotograf på Aftonbladet.

Joel Eriksson och Mattias Bernhardsson var på väg från demonstrationen mot USA:s ockupation av Irak när överfallet genomfördes. Först kom en ensam provocerande nazist fram och ställde frågor och ryckte i RS-banderollen. När han avspisades ryckte 4-5 andra fram. Joel Eriksson fick två slag i huvudet medan Mattias Bernhardsson omringades av fyra personer.

Nazisterna ryckte till sig banderoll och banderollpinnar, samt en kamera. De sprang sedan snabbt från platsen. Banderollpinnarna försökte de kasta in genom ett fönster men misslyckades.
Joel Eriksson fick uppsöka akuten på St Görans sjukhus för att plåstras om, men mår efter omständigheterna bra.
– Överfallet visar att nazisterna skaffat sig fler måltavlor. I höstas attackerades en hyresgästprotest och förra våren en feministfestival. Nu var det i demonstrationen mot USA:s krig som de valde ut sina måltavlor, säger Mattias Bernhardsson.

Kampen mot nazism och rasism hänger samman med alla andra politiska kampanjer och frågor. Högerpolitik, ökade klyftor och en omänsklig flyktingpolitik ger nazistgrupperna grogrund. Det behövs arbetarkamp mot krisen och mot rasism för att bekämpa det nazistiska våldet.

RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!