Ny M-attack mot socialförsäkringen skylls på flyktingar

2016-09-01 09:22:05
Moderaterna vill skära ner på ekonomiska bidrag till flyktingar och även göra stora försämringar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. 
Regeringens kritik av förslaget handlar även den enbart om pengar.

Moderaterna påstår att kostnaderna för flyktingmottagandet kommer att bli övermäktiga under kommande år, och att bidragen till flyktingar därmed måste minskas. 

Samtidigt vill Moderaterna också göra generella försämringar i både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade detta med att det är fel att kasta ut cancersjuka ur sjukförsäkringen för att finansiera flyktingmottagandet. Genom att säga det spär hon på den redan utbredda myten om att sjuka och äldres välfärd står mot flyktingars välfärd och att den enas vinst blir den andras förlust.

Magdalena Andersson försvarar även regeringens politik genom att säga att ”från regeringens sida tycker vi också att det är viktigt att på olika sätt sänka kostnaderna för flyktingmottagandet”, och att regeringen redan tittar på de frågor som Moderaterna lyfter. I frågorna om välfärd och asylrätt står Moderaterna och regeringen på samma sida.

Moderaterna vill ändra reglerna för vad nyanlända ska få rätt att ta del i av den svenska välfärden. Istället för att välfärden ska vara till för alla måste man förtjäna den: ”Full tillgång till välfärd får man när man arbetar i Sverige, när man har permanent uppehållstillstånd eller om man är svensk medborgare”, som Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson säger.

Moderaterna föreslår att asylsökande som får tillfälliga uppehållstillstånd inte ska få ta del av alla ”välfärdstjänster” som exempelvis föräldrapenning. De vill samtidigt sänka både a-kassan, sjukersättningen och aktivitetsersättningen. Dessutom vill de återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och införa en extra karensdag vid sjukdag 15. Detta för att det skulle ”begränsa incitamenten för att gå in i sjukförsäkringen”, enligt Ulf Kristersson.

Det som det handlar om är att spara in pengar på de som redan har allra minst och de mest utsatta. 

Det finns enorma tillgångar i Sverige som vid en omfördelning skulle kunna höja levnadsstandarden avsevärt för alla fattiga. Pengarna finns hos banker och storföretag, hos riskkapitalister och i skatteparadis. Dessa pengar måste återtas och bli en del av välfärden. Asylrätten måste återinföras med rätt till permanenta uppehållstillstånd, rätt till bostad, jobb och utbildning för alla. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!