Ny ”pensionsreform” hotar sjuka

2006-12-10 16:55:12
”Sjukförsäkring på egna ben” är titeln på en ny liten skrift, nr 8, från Socialförsäkringsutredningen. I denna visas att regeringens särskilda utredare, Anna Hedborg, snart är klar med det första steget i ett nytt systemskifte, där sjukförsäkringen görs om enligt samma principer som pensionsreformen. Genom att vänta med att tillsätta den parlamentariska utredningen till efter valet vill regeringen sopa frågorna under mattan i valdebatten.
”Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år, när de som går i pension ser vad vi gjort”, lät Göran Persson medföljande journalister få veta i samband med ett statsbesök i Nya Zeeland förra året. Men precis samma otydlighet från politikernas sida om vad förändringen innebär för de berördas plånböcker, som Persson ojade sig för när det gäller pensionerna, föreslås nu av hans egna utredare för framtidens sjuka och förtidspensionerade – och i förlängningen kanske också för dem som drabbas av arbetslöshet, arbetsskada och vård av sjuka barn.
Så här definierar rapporten ”en sjukförsäkring som klarar sig själv”, utan koppling till statens budget: ”Underskott leder till att premien höjs eller till att utgifterna minskas genom att villkoren försämras (fler karensdagar, lägre ersättningsnivå, bortre parentes eller stopp för ersättning vid viss diagnos) eller genom att eventuella brister hos portvakten åtgärdas.”

En variant som nämns kan vara regler om att ett underskott på till exempel fem procent ska leda till höjd premie med tre procent, eller att förmånerna annars reduceras. Vill inte riksdagen helt släppa inflytandet om ersättningens nivå till de ”självständiga” och troligen partssammansatta kassorna kan man enligt rapporten till exempel besluta att ”ersättningarna de första tre sjukdagarna ska ligga i intervallet 50-70 procent” av inkomsten.
En ”självständig försäkring” innebär också att endast den vars premie är betald är försäkrad. ”Om man vill” att arbetslösa, studerande, föräldralediga och nyanställda ska få vara försäkrade utan att betala premie krävs särskilda arrangemang.

Precis som för framtidens pensioner är själva utgångspunkten att skapa ”hållbara” och ”försäkringsmässiga” system utanför statens budget, där det är de sjuka som fullt ut får ta smällen av ekonomiska kriser, epidemier etc. Utredarna varnar också för ett halvt steg där politikerna vänjer sig vid att ”i onödan” justera reglerna, till exempel vid epidemier.
En annan ”fördel” – ur nedskärarstatens och kapitalets synvinkel – av att skapa ett ”egenintresse” bland de försäkrade själva att balansera premien mot villkoren är enligt rapporten denna: ”Om fler upplever det som ett problem att en kollega eller granne är sjukskriven så ökar kravet på försäkringen, sjukvården, arbetsgivaren, facket och andra som kan göra något för att den sjukskrivne ska återgå i arbete”.
Rapporten visar ett särskilt intresse för den tyska modellen med 253 självständiga sjukförsäkringskassor för olika yrken, branscher, regioner och till och med arbetsgivare – balanserat av ett visst utjämningssystem som begränsar variationerna. Kassor i kris får i första hand klara sig själva genom att höja premien.

Socialförsäkringsutredningen föreslår nu att riksdagens politiker ska ”binda sig vid masten” även när det gäller de cirka 100 miljarder i ersättning till sjukskrivna och förtidspensioner som dagens system kostade 2004. Men hur ”gigantisk” den summan än kan låta är det bara drygt hälften av de minst 170 miljarder som kapitalisterna i år delar ut till aktieägarna i form av utdelningar och återköp av aktier. RS/Offensiv kräver: Utredningen i papperskorgen – full ersättning vid sjukdom, riv upp pensionsreformen, återinför ATP.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!