Nya privatiseringar och nya skandaler

2013-05-08 16:55:02
Bara under de senaste dagarna har den ena privatiseringsskandalen efter den andra kommit att rullas upp inom den nedskurna välfärden, inte bara inom skola, vård och omsorg – utan även inom den privatiserade arbetsförmedlingen och apoteken o s v.
Men regeringen vill fortsätta privatiseringspolitiken och utförsäljningen av statligt ägda eller delägda bolag samt avregleringarna. Och i kommunerna och lands­tingen lanserar ständigt nya privatiseringsprojekt.


Allra senast har SVT avslöjat extrema avkastningskrav på minst 25 procent årligen när de riskkapitalbolag som först köpte apotek till reapriser av staten redan har börjat sälja dem vidare.

När riskkapitalbolaget Priveq Investment redan efter tre år sålde apotekskedjan Vårdapoteket till konkurrenten Hjärtat handlade det antagligen om mer än så, en dubblering av satsade pengar.
Medan socialminstern Göran Hägglund (KD) talar sig varm för ”en mångfald där både små och stora aktörer kan etablera sig”, säger sig Louise Nilsson på Priveq Investment hoppas på att det efter en hel serie väntade affärer i alla fall kan finnas tre stora aktörer kvar att välja mellan för kunder och anställda.

Exakt hur stora klipp som görs när det spelas Monopol på Apoteksmarknaden är omöjligt att veta för skattebetalarna, då staten har hemlig­stämplat sina egna försäljningspriser som företagshemligheter.
Nästan samtidigt hade Dagens Nyheter avslöjat att privata hemtjänstföretag i Stockholm lurat anställda på lön och villkor.

– Första tiden fick jag inget jobb alls. Sedan fick jag arbeta sju dagar i veckan. Företagets ägare satte hård press på mig. Men jag fick bara 8 000 kronor i månaden insatt på kontot, säger ”Hassan”, som är en av flera arbetskraftsinvandrare som har blivit utnyttjade av privata företag inom Stockholms hemtjänst, till Dagens Nyheter den 5 maj.
Samtidigt slår lärare och vårdpersonal larm om det bedrövliga tillstånd som breder ut sig inom den dränerade, privatiserade och starkt segregerade skolan och en vård som kippar efter andan av brist på de knappa resurser, som i stället riskkapitalbolagen har fått en närmast fri dragningsrätt på.
Det är hög tid att organisera motståndet mot välfärdens alla profitörer.
Därför tas det nu initiativ till lanserandet av en folkampanj för gemensam välfärd. Ett landsomfattande lanseringsmöte hålls i Stockholm den 23 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!