Nye M-ledaren på ”klassresa”

2017-10-04 21:42:26

foto: Wikimedia Commons


Den nya M-ledaren Ulf Kristersson fanns med i partitoppen redan innan dagens “Nya Moderaterna”. Projektet “Nya Moderaterna” försvann när Alliansen förlorade regeringsmakten 2014 och Fredrik Reinfeldt med flera hoppade av det sjunkande M-skeppet. Men Ulf Kristersson blev kvar och han hade inga problem att följa med i Moderaternas nya resa högerut med destination rasistiska Sverigedemokraterna, vilket har lett till att partiet är i djup kris.

Som svar på M-krisen manade Ulf Kristersson i sitt installationstal på den extra partistämman i söndags till en ”framtida fördelningspolitik som handlar om klassresor, inte klasskamp”. I Vellinge har Moderaterna visat vad detta i praktiken betyder – förbjud tiggarna, inte fattigdomen. Hur samhällets välstånd ska fördelas bestäms av klasskampen. Utan klasskamp blir det som Moderaterna vill; lite småsmulor till några och resten till de som redan har. 

Förutom ”klassresor” lovar Ulf Kristersson att Moderaterna ska bli ett parti för ”hoppfulla”. Extra hoppfulla hoppas Kristersson att militären ska bli. I Moderaternas skuggbudget får militären ett extra tillskott på totalt 9,6 miljarder kronor fram till år 2020. ”Satsningen innebär en tydlig plan för hur vi ska växla upp ansträngningarna och förberedelserna för ett svensk Nato-medlemskap och höja försvarsanslagen till två procent av BNP till år 2028”, säger Moderaterna och ger ytterligare ett besked om vad en “fördelningspolitik som handlar om klassresa” är för något.
Till det ska läggas att Moderaterna ytterligare vill skärpa flyktingpolitiken, helst tillsammans med Socialdemokraterna. Det vore i så fall inte första gången som S och M förenas mot flyktingars rättigheter.

Apropå Nato-medlemskap var den stora krigsövningen Aurora 17 en ytterligare dörröppnare in till Nato. Knappt hade krigsövningen avslutats innan en rad höjdare – från den förre moderate statssekreteraren Frank Belfrage (Carl Bildts högra hand) till den förre överbefälhavaren general Bengt Gustafsson och Röda Korsets tidigare ordförande Anders Milton – skrev i Göteborgs-Posten den 1 oktober att Aurora visar vägen till ett medlemskap och att Nato-ländernas kärnvapen inte var något problem. Kärnvapen är bra om man vill hålla “ryssen” stången ansåg de som ett eko av Trumps krigsretorik. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!