Österrike: ”No to Bush & Co”

2006-07-28 16:00:30
ÖSTERRIKE Stora demonstrationer mötte presidenten George W Bush när han besökte Österrike, EU:s ordförandeland första halvåret 2006, för att delta på det toppmöte som hölls mellan EU och USA i Wien 21 juni.
Mer än 20 000 tågade genom Wiens gator för att protestera mot den så kallade ”fria världens” ledare. Demonstrationerna pågick långt efter det att Bush åkt iväg.

Elevstrejk mot Bush

Omkring 2 000 elever deltog i den skolstrejk som bland annat Sozialistischer Widerstand International (motsvarande Elevkampanjen) och Sozialistische Links-Partei (CWI i Österrike) tagit initiativ till.
Det var ett stort antal organisationer som deltog i protesterna mot Bush 21 juni. Men fackförbunden saknades. Fackledningen ville inte delta i mobiliseringen och Bush välkomnades till Wien av landets socialdemokratiska president Heinz Fischer.
Tyvärr var det ingen av huvudtalarna vid demonstrationen som noterade och kritiserade att socialdemokraterna välkomnat Bush. Inte heller kritiserades regeringens nedskärningar och EU:s imperialism.
Närvaron på EU-USA-toppmötet var emellertid mest ett svepskäl för Bushs resa till Europa. Egentligen hade han åkt iväg för att låta 50-årsminnet av revolten i Ungern bli en del i sitt antikommunistiska korståg.
Bushs korta besök i Wien kostade en miljon euro, 9,2 miljoner kronor. Den totala kostnaden för Österrikes ordförandeskap i EU har beräknats till 100 miljoner euro, 920 miljoner kronor. Ungefär lika mycket som 300 000 studenter tvingas betala i högskoleavgift under ett år.

www.socialistworld.net
24 juni

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!