”Pigavdrag” – de rikas skatterabatt

2010-04-07 16:25:58
Nästan hälften av de 442 miljoner kronor i ”pigavdrag” som gjordes 2008 tillföll de fyra procent av befolkningen som tjänade mest.

Enligt uppgift från Statistiska centralbyrån (SCB), görs en tredjedel av skatteavdragen för hushållsnära tjänster av personer som tjänar minst 50 000 kronor i månaden.
De som tjänar allra mest fick nästan hälften av den totala skattesubventionen på nära en halv miljard kronor 2008. Detta samtidigt som katastrofala nedskärningar inom kommuner och landsting ursäktas med argumentet ”det finns inga pengar”.
Den kommun där högsta summan pengar har tagits ut är Danderyd. Åtta av de tio kommuner där mest pengar från pigavdraget hämtats ut är också med på listan över de tio kommunerna med högst medelinkomst.

LO-Tidningen uppger att av de som tjänar mer än en miljon om året, har var sjunde person utnyttjat pigavdraget, medan det bland de 70 procent med lägst inkomst är mycket färre än var hundrade.
När arbetsgivarorganisationen Almega försöker framställa det som att lika många låginkomsttagare som höginkomsttagare nyttjat avdraget är det en falsk uträkning då de inte tar hänsyn till hur många det finns i varje inkomstklass.
Ett argument som pigavdragsivrarna använder är att äldre som behöver hjälp i hemmet kan använda avdraget. Idag blir det svårare och svårare att få rätt till hemtjänst och många som har hemtjänst får inte hjälp med allt de behöver.  ”Pigavdraget” riskerar att bli en ursäkt för  ytterligare nedskärningar på äldreomsorg och hemtjänst. Pengarna som staten slösar på bidrag till rika personer som inte vill städa hemma borde istället användas för att skapa jobb där de behövs, till exempel för att rusta upp hemtjänsten och äldreomsorgen.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!