
Den senaste tiden har bjudit på en rad avslöjanden om lågprisbolaget Ryanairs säkerhetsbrister. Samtidigt har anonymt organiserade piloter avslöjat nya omständigheter om bolagets personalpolitik och antifackliga verksamhet.
I det brittiska tv-programmet Dispatch framträdde den före detta Ryanair-anställda piloten John Goss, som beskrev hur bolaget mörkar de säkerhetsrisker som finns samt aktivt arbetar för att tysta piloter som vill utreda bristerna. Goss fick efter deltagandet i tv sparken för illojalitet mot företaget. En hel rad anonyma piloter deltog också och den bild de ger av företaget är inget annat än oroande.
Efter en händelse i juli i somras, då tre omdirigerade Ryanairflygplan var tvungna att larma om låga bränslenivåer, har undersökningar visat stora brister i säkerhetsrutiner samt hur företaget agerar vid uppkomna risksituationer. Bland annat har man visat att Ryanair mer eller mindre konsekvent raderar de röstupptagningar från cockpit, som ska användas under utredningar för att kunna fastställa vad som har hänt. Enligt Dispatch har detta ägt rum åtminstone tolv gånger sedan 2005.
Nu har piloter inom Ryanair satt upp ett anonymt nätverk, Ryanair Pilot Group (RPG), vars syfte är att driva fackliga frågor. Nätverket samlar 1 500 piloter på en anonym maillista, och de undersökningar man har genomfört visar tydligt på en repressiv företagskultur präglad av hot och hemlighetsmakeri.
Till skillnad från andra bolag i branschen anställer Ryanair 70 procent av sina piloter via bemanning, på så kallade zero hour-kontrakt. Det betyder att piloterna inte har någon garantilön, utan endast får betalt för flygtid. Flera undersökningar som RPG har genomfört målar upp bilden av ett antifackligt och personalfientligt företag.
Åtta av tio tillfrågade menar att Ryanairs säkerhetspolicy inte är öppen och transparent, två av tre känner sig inte bekväma med att ta upp säkerhetsrisker i de interna kanalerna, av rädsla för att de ska straffas.
Hundratals piloter skrev på en namninsamling som krävde att irländska och europeiska myndigheter ska undersöka hur Ryanairs personalpolitik påverkar säkerheten.
Bolagets svar på detta blev att först i ett internt PM meddela att de som deltog i insamlingen kommer anklagas för grovt tjänstefel och bli aktuella för uppsägning.
93,6 procent av piloterna i RPG tycker att den irländska flygsäkerhetsmyndigheten ska utreda konsekvenserna av personalpolitiken.
Ryanair avfärdade dessa påståenden med att säga att anklagelserna baserade sig på ”falska påståenden från ett litet antal piloter som ett sätt att främja misslyckade ansträngningar att få Ryanairs piloter att ansluta sig till fackföreningar”.
Efter Ryanairs VD Michael O’Learys presskonferens den 29 augusti, där han avfärdar RPG som ”ett nätverk av piloter anställda på konkurrerande flygbolag” har fackförbundet Unionen gått ut med kritik mot bolaget. Förbundsordföranden Cecilia Fahlberg säger till Unionens medlemstidning Kollega att RPG ”förhoppningsvis är ett steg i rätt riktning för rätten att organisera sig” och uppmanar till bojkott av bolaget.
TCO:s chefsjurist Samuel Engbom uppmanar de kommunalpolitiker som har tecknat avtal med Ryanair, för att de ska nyttja kommunernas flygplatser, att se över avtalen.
Unionen kan ge konkret stöd till RPG genom att erbjuda fackliga sympatiåtgärder och tillgång till sina resurser.
Unionen och TCO:s andra medlemsförbund skulle kunna protestera mot Ryanairs antifackliga politik genom protester och manifestationer här i Sverige, samtidigt som man uppmanar de internationella transportfederationerna att göra samma sak.
Stefan Berg