Piraterna – ambitiös, fakta­fylld och underhållande

2009-02-18 12:11:29
BOK
Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood
Författare:
Anders Rydell, Sam Sundberg
Förlag:Ordfront
Rättegången mot The Pirate Bay (TPB) började i måndags. Tillslaget mot TPB och rättegången har fått stor uppmärksamhet, inte bara i sven- ska media utan även runt om i världen. Nu har även en bok släppts på ämnet fildelning, Piraterna – de svenska fildelarna som plundrade Hollywood.

Enligt Anders Rydells och Sam Sundbergs bok fildelar 60 procent av männen och 35 procent av kvinnorna i ål- dersgruppen 16 till 25 år i Sverige. Totalt fildelar 19 procent av befolkningen i åldern 16 år och uppåt.
När jag tog mig an boken gjorde jag det med tron att jag skulle bli irriterad och visst blev jag det, men av en helt annan anledning än vad jag hade förväntat mig. Boken gick inte, som jag först hade trott, Hollywoods och upphovsrättens ärenden. Det är en fullspäckad faktabok som tar upp de viktigaste händelserna i upphovsrättens historia från 1970-talets andra hälft och framåt.
Varje gång den tekniska utvecklingen gör det möjligt för vanligt folk att kopiera musik, film och dylikt på nya sätt, går bolagen med ekonomi­ska intressen i de kulturella bransch­erna i taket. Inget nytt där. Men när det gäller fildelning via internet har det blivit allt krångligare att sätta stopp. Det var nog inte detta som Carl Bildt planerade när han lobbade för att datorer och internet skulle finnas i var mans hem.

The Pirate Bay var de första att inte backa för alla juridiska attacker och påhopp från stora bolag. De lägger även upp all brevväxling på sin hemsida till allmän beskådan. Advokaten Monique Wadsted, som företräder Hollywoodbolagen i Sverige, gör samma misstag som så många andra; hon underskattar kraften bakom nedladdningen. Hon säger att det inte finns någon ideologisk rörelse med bred förankring bland svenska ungdomar. Tyvärr stämmer det att det rå­der brist på ideologi och alternativ, men nog finns det en rörelse: 500 ungdomar samlades till demonstration sommaren 2005, när det föreslogs att inte bara fildelning utan även nedladdning skulle kriminaliseras.

Boken Piraterna ger en tydlig bild av historien bakom debatten och gör det tydligt vilken makt bolagen har över politiker, vilken makt Hollywood har över Sveriges regering. Det var med nöd och näppe den socialdemokratiskt styrda regeringen lyckades undkomma ministerstyre när Hollywood krävde hårdare tag från Sverige mot TPB.
Argumentet att TPB skulle vara medhjälpare till brott då de låter fildelare länka till sina hårddiskar från TPB:s hemsida är lamt, trots argument om att uppsåtet är att bryta mot upphovsrätten. Då borde väl ändå vapenindustrin kunna åtalas? Det är väl uppenbart att uppsåtet inte är att skjuta en älg med en Glock17?

Vad än utgången av rättegången blir kommer fildelning på intet sätt att stoppas. Den tekniska utvecklingen kan inte i längden stoppas av bolag vars vinstintressen alltid har styrt vilken sorts kultur som ska ut på marknaden.
Självklart ska artister inom alla kulturella grenar kunna leva på det man skapar, men då krävs en statlig kulturarbetarlön.
Var man än står i diskussionen om upphovsrätt och fildelning, är Piraterna en toppenbok för att få mer kött på benen, en bok där i princip al­la sidor får komma till tals.
En bok vars omslag pryds av TPB:s piratskepp med den berömda loggan föreställande en kassettdödskalle, en logga som TPB har stulit från antipiratrörelsen.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!