Polisen har ingen skam

2009-10-21 15:13:57
Hovrättsförhandlingarna startade igen i fredags. 19-åring­en som erkänt mordet drog tillbaka sitt erkännande.
– Det jag sa förra gången var lögn, sa han denna gång och vägrade att svara på nå­gra frågor, utan ”kom inte i­håg” något mer.

Bristerna i den tekniska bevisningen har kritiserats under hela rättegången, och det var delvis på grund av det som inte någon kunde fällas den förs-ta gången. Mordvapnet hittades inte och kläder samlades inte in. Det enda som fanns var blodspår på ett sko-snöre, men det räckte inte för att fälla någon. Dessutom var samarbetet mellan polisen och ungdomarna dåligt. Förhören gav bara hörsägen, men inga av de inblandade gav något konkret, förtroendet var för lågt. Vittnesuppgifterna var för spretiga och pekade inte ut någon skyldig – trots 12 vittnen.

Ett år efter mordet mindes man Romario med en spelning på ungdomsgården Reaktor som drog till sig ca 500 ungdomar. Även Västerortspolisen var där. De rubricerar kvällens händelser som ”våldsamt upp- lopp” vid tre tillfällen, något som då skulle legitimera att en polisman drog vapen mot ungdomarna. Arrangörer­na är kritiska.
– Jag tycker att det var grovt tjänstefel. Polisen gjorde verkligen bort sig. Det var ingen farlig situation, men de riktar ändå ett laddat vapen mot några 15-åringar, kommenterar Shahin Akbari, arrangör till en fotbollsturnering till Romarios minne.
– Det är synd att bråket och inte den fina kvällen får uppmärksamhet. Att det skulle handla om ett upplopp är en stor överdrift, säger ungdomsgårdens föreståndare Ace Billefält.

Polisen bortförklarar sitt agerande med att en polisman ”kände sig hotad” och därför drog vapen mot ungdomarna. De påstår att ungdomarna kastade ”allt till hands”.
– Nattens händelser var ett märkligt sätt att högtidlighålla hans [Roma­rios] minne, säger Bengt Kihlberg, stationsbefäl på Västerortspolisen, till Dagens Nyheter.

Västerortspolisen har ingen skam och visar ingen självkritik. De har inget lärt av fallet Romario. Ungdomarna i Husby lär sig med att själva organisera sig och stödja varandra mot våld och för en bra framtid. Poli-sens agerande under lördagen kan in­te bortförklaras och stärker inte på något sätt deras roll som en skyddan­de faktor i Husby. Missnöjet med polisen blir allt starkare och samhällets ”rättvisa” visar sig vara allt sämre för Husbyborna, med Västerortspolisens dåliga förundersökning som troligen inte leder till att någon fälls för mordet. En JO-anmälan dyker snart upp på polisens skrivbord. Det har tagit Husbyungdomarna ett år att färdigställa den med hjälp av experter och schyssta jurister som ställt upp volon­tärt. Vi får väl se om polisen känner sig redo att granska sitt agerande i ­förorten.
Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!