Protest mot aktieutdelningarna

2009-03-25 20:22:12
Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg förbereder en arbetarprotest mot AB Volvos föreslagna aktieutdelning vid bolagsstämman i Lisebergshallen den 1 april.
– Det är helt sjukt att Volvo, som sparkar nästan 8 000 anställda har mage att dela ut 4 miljarder kronor till aktieägarna. Det är lika mycket som årslönen för 10 000 arbetare, säger bilarbetaren Kaan Özsan, som själv har ett varsel vilande över sig och hoppas att fler organisationer och enskilda ska delta i protesten.
Enligt en undersökning av fackförbundet Unionen är det bara tre av 25 svenska storbolag – Electrolux, SAS och Trelleborg – som väljer att inte fortsätta med stora utdelningar till aktieägarna vid årets bolagsstämmor. Fyra bolag ökar till och med utdelningarna – Astra Zeneca, HM, Securitas och Tele2.
Sju av bolagen delar ut lika mycket som förra året, medan 14 delar ut mindre. Bland dessa är AB Volvo, som under åren 2003-2007 har delat ut mer än sina rekordvinster under dessa år till ägarna.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!